Menu
zavřít
  • Domů
  • Blog
  • Zaručené tipy pro snadnější vstávání

Zaručené tipy pro snadnější vstávání

17. Leden 2022

Zima je obdobím odpočinku, rozjímání, ale také dlouhých zimních večerů a ospalých vstávání. Nedaří se vám v tomto období probouzet na poprvé a do nekonečna si posouváte svůj budík? Hledáte řešení, jak tyto zlozvyky změnit? Tak už nehledejte dále a vsaďte na 5 tipů, které vám pomohou vstát na první pokus s energií na celý den.

Zaručené tipy pro snadnější vstávání

1. Vybudujte si jednoduché spánkové návyky

Pokud si zvyknete usínat a vstávat každý den ve stejnou dobu, bude pro vás vstávání příjemnější. Dostatek spánku je totiž klíčový pro regeneraci těla

Ideální doba spánku pro dospělého člověka je v rozmezí 7–8 hodin. V knize „Proč spíme“ autor M. Walker vysvětluje, co se s vámi děje, když spíte méně než šest hodin denně. S takovým režimem oslabujete svůj organismus, což vede k vyššímu riziku onemocnění (rakovina, Alzheimerova choroba, kardiovaskulární onemocnění), říká autor.

Možná jste sami na sobě zažili, že pokud jste nevyspalí, máte větší chuť na jídlo. Může za to fakt, že tělo mění hladinu dvou hormonů. Jednak produkuje vyšší hladinu hormonu ghrelinu (tzv. hormon hladu), který vyvolává pocity hladu. A zároveň menší hladinu hormonu leptin, který upozorňuje na to, že jste nasycení. Což může vést k postupnému přibírání na váze. 
Pokud vám dělá problém usínat pravidelně ve stejnou hodinu, nastavte si upomínku alespoň 1 hodinu před tím, než chcete jít spát. Vytvoříte si tím čas na vyřešení zbylých povinností a zklidnění těla i mysli.

TIP PRO HLUBŠÍ SPÁNEK:

Postel ZIRBE dle studie sníží vaši tepovou frekvenci až o 3500 srdečních tepů za noc. To je asi 1 hodina srdeční aktivity. 

Postel FLABO s čalouněným čelem v dřevině ZIRBE

Místo času stráveného u mobilu, počítače nebo televize si raději dopřejte horkou koupel, poslechněte si odpočinkovou hudbu nebo si přečtěte další kapitolu oblíbené knihy. Vliv na usínání může mít i vaše večeře. Pokud si před spaním dáte těžké jídlo (tučné maso, houby, zelí), bude ho vaše tělo déle trávit a tím i hůře usínat. Platí to i naopak, kdy ulehnete s prázdným žaludkem. Obecně doporučujeme jíst nejpozději 2 hodiny před spaním lehké a dobře stravitelné jídlo. Mějte na paměti, že správná spánková hygiena je základem k lehkému vstávání. 

V neposlední řadě spěte na přírodní a pevné posteli, která vám pomůže obnovit až 90 % vašich fyzických (a duševních) sil. V posteli strávíte až třetinu života, proto se vyplatí pořídit si takovou, která je kvalitní, nejlépe z masivního dřeva. Ty naše vám navíc vydrží po generace. Kvalitu spánku dále výrazně podpoříte nejen postelí, ale také pohodlnou matrací, která dokáže vaši páteř správně podepřít a dokonale ji během spánku uvolnit.  Doporučujeme vyzkoušet naši ortopedickou lamelovou matraci, která se dokonale přizpůsobí vaší postavě, čímž dopřeje vašemu tělu potřebnou relaxaci. Zaručujeme vám, že se ráno budete probouzet mnohem odpočatější.

TIP PRO ZDRAVÁ ZÁDA:

Nevíte, jak vybrat ideální matraci pro vaše záda? Poradíme vám!

2. Řekněte “ne” posouvání budíku

Vypadají občas vaše rána tak, že 10× odkládáte budík o dalších 5 minut a cítíte se pak celé dopoledne jako “pytlem praštění”? Vaše tělo zažívá kvůli tomuto zlozvyku šok. Neustálým odkládáním budíku mu totiž dáváte matoucí signály. Neustálé buzení a opětovné usínání vyplavuje stresové hormony, které mají za úkol nastartovat celý organismus na začínající den. Výsledkem takového rána pak může být unavený a neproduktivní den. 

Tělo miluje rutiny, proto je důležité dodržovat pravidelný pohyb, stravu a samozřejmě i spánek. Zkuste každý den vstávat ve stejnou dobu bez ohledu na to, jestli máte práci nebo volno. Vaše tělo si upraví své biorytmy a zhruba dvě hodiny před zazvoněním budíku se začne samo pozvolna probouzet. Například zvýší tělesnou teplotu a vyplaví stresové hormony, které pomáhají nastartovat organismus.

Když se náhodou vzbudíte vyspaní, ještě před zazvoněním budíku, vstaňte. Tělo vám dává signál, že teď je ideální čas, kdy začít fungovat. Pokud se znovu zavrtáte do peřin a usnete, budete se po dalším probuzení cítit ještě víc nevyspaní a podráždění. Přemíra spánku cloumá s cirkadiánním systémem (biologický rytmus – kolísání mezi spánkem a bdělostí) v mozku. Toto rozladění může mít podobné účinky jako například překračování časových pásem nebo přemíra alkoholu. Pravidelným přespáváním si můžete zadělávat na celou řadu zdravotních potíží (cukrovka, obezita, kardiovaskulární onemocnění). 

TIP, JAK SE NAUČIT DŘÍVE VSTÁVAT: 

Pokud potřebujete začít vstávat dříve než jste normálně zvyklí, jděte na to pomalu. 

  • Každý den si nastavte budík o 10–15 minut dříve, až se postupně dostanete k plánované ranní hodince. 

  • Mějte na paměti, že pokud budete chtít vstávat dříve, musíte jít také včasně spát, jedině tak docílíte správné doby spánku.

 

3. Probouzejte se do světla

Většině z nás se nechce vstávat do tmy. V létě se rozednívá velmi brzy, takže stačí roztáhnout závěsy a přivítat slunce. Ale co dělat v zimě, kdy většinou vstáváte ještě za tmy? Pomoct vám může například inteligentní osvětlení, které vám pomůže s pozvolným probouzením ještě před zazvoněním budíku. I ti nejzarytější spánkoholici se tak mohou příjemně probouzet i před zazvoněním budíku.

Jak nás probouzí světlo:  

  • Pomalu rostoucí množství světla vás jemně přesune z hluboké spánkové fáze do lehčí a tím se mnohem přirozeněji probudíte. 
  • Východ slunce způsobí pokles produkce melatoninu (spánkového hormonu) ve vašem těle a začne tak fáze bdělosti. 
  • Zhruba 20–30 minut od východu slunce se automaticky zahájí přirozený proces probouzení ve vašem těle.

4. Mějte budík daleko od postele spolu
se sklenicí s vodou

Není nic jednoduššího než si budík položený na nočním stolku odložit o dalších pět minut. Když si jej ale před spaním dáte od postele dál, budete nuceni k němu dojít a tím se i probrat. U budíku mějte nachystanou sklenici s vodou, kterou v tu chvíli vypijte. A přestože jste ještě nechtěli, už jste vzhůru. Jak snadné!

5. Začněte den tím, co vás baví

Honí se vám hned po probuzení myšlenky na to, co nepříjemného vás daný den čeká nebo kolik toho musíte stihnout? Nechte si povinnosti, které vás stresují na později. Pomůžou vám k tomu vaše osobní ranní rituály.

Protáhněte se například rychlou ranní rozcvičkou. Zahřejete si ztuhlé svaly, rozproudíte krev a vyženete do oběhu endorfiny, které vás příjemně naladí na celý den. Nebo si zkuste zacvičit jednoduchou jógovou sestavu – pozdrav slunci – kterou zvládne každý. Běžte si zaběhat a po výkonu si dejte osvěžující sprchu… Anebo, pokud rádi lenošíte, udělejte si čas pro sebe, uvelebte se do pohodlného křesla s kávou či čajem a přečtěte si pár stránek ze své oblíbené knihy.

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.