Menu
zavřít
  • Domů
  • Blog
  • 5 tipů, jak si poradit s výběrem matrace

5 tipů, jak si poradit s výběrem matrace

18. Srpen 2021 Jak vybrat matraci

Zvažujete výměnu matrace a váháte jakou si vybrat? Nabídka je široká a vyznat se v ní není vůbec snadné.
Proto jsme pro Vás připravili seznam 5 otázek, na které byste si měli odpovědět, než se pro danou matraci rozhodnete.

5 tipů, jak si poradit s výběrem matrace
1. Velikost matrace

Jak velkou matraci potřebujete?

Délka matrace

Pro pohodlný spánek by měla být Vaše matrace alespoň o 20 cm delší, než je Vaše výška. A ačkoli je většina z nás z minulosti zvyklá na délku do 200 cm, dnes již není problém sehnat matrace délky 220 cm, případně více.  Pokud Vám tedy příroda dopřála nadprůměrnou výšku, pořiďte si matraci, na které se vyspíte i bez nohou ve vzduchu.

Šířka matrace

Šířka matrace by u dvoulůžka měla být alespoň 80 cm pro jednu osobu. Pokud Vám to ale prostory dovolí, vybírejte raději ještě širší – každý cm dokáže udělat velký rozdíl. Jedná-li se o příležitostné přespání, vystačíte si i s šířkou 70 cm na osobu. V případě jednolůžka by šířka postele neměla být menší než 90 cm.

Výška matrace

Mnoho lidí si myslí, že čím je matrace vyšší, tím je pohodlnější. To je ale mýtus a marketingový tah firem, které nutí zákazníka kupovat dražší vyšší matrace. Sportovcům a aktivním lidem bude obecně více vyhovovat nižší matrace, nejlépe pak taková, která je úzce navázaná na ortopedický lamelový systém. Matrace tak bude výborně dýchat a odvádět přebytečné teplo. S přibývající váhou a věkem pak volte matraci vyšší. Vyšší matrace lépe rozprostře váhu a zachytí více bazálního tepla, jehož produkce je u seniorů nižší než u lidí v mladším věku.

2. Rošt do postele

Jaký máte rošt?

Ačkoli tuto otázku z úst mnoha prodejců nikdy neuslyšíte, je odpověď na ni zásadní. Aby se Vám dobře leželo, je potřeba držet se jednoduché poučky: „Ať pruží rošt nebo matrace, ne obojí“.

Zvolíte-li tedy lamelový či segmentový rošt, je vhodné pořídit si matraci jednoduchou bez pružících prvků. Případně se zeptejte na možnost vyztužit ji tak, aby se dala s roštem použít. Matraci Vám rádi zdarma upravíme tak, aby byla zachována její správná ortopedická funkce.

Ve výhodě jsou Ti, kdo si vyberou rošt pevný. Na ten se dá položit jakákoli matrace. Ideální kombinaci pak tvoří pevný rošt s pružnou matrací. Mezi ty se řadí mj. matrace pružinové nebo s integrovaným lamelovým roštem.

Pokud si chcete pořídit polohovatelný rošt, ujistěte se, že je Vámi zvolená matrace k němu vhodná. Obecně platí, že lépe se přizpůsobují matrace nižší, do výšky 22 cm. V každém případě zvažte použití držáku, který zabrání nechtěnému klouzání matrace na roštu. 

7-8 hodin

je doporučená doba spánku dospělé osoby za noc

20 cm

o tolik by měla být Vaše matrace delší, než je Vaše výška

80 cm

je minimální doporučená šířka matrace pro jednu osobu

3. Tělesná dispozice

Jaká je Vaše postava?

Ačkoli většina výrobců udává informaci, pro osoby jaké váhové kategorie se daná matrace hodí, jedná se o zjednodušenou informaci. Ve skutečnosti záleží na tlaku, kterým na matraci působíte. A ten je dán nejen Vaší hmotností, ale i výškou a stavbou těla. 

Naše rada zní „s rostoucím podílem svalové hmoty volte tvrdší matraci“. Pokud patříte mezi hodně osvalené osoby, budete se pravděpodobně cítit lépe na tvrdší matraci. Pokud pohybu neholdujete, bude se Vám lépe spát na měkčí matraci.

4. Zdraví

Trápí Vás nějaké zdravotní obtíže?

Matrace Vám může pomoci od některých zdravotních obtíží. Pokud ji však zvolíte špatně, výsledkem bude přesný opak. V první řadě se zkuste poradit se svým lékařem či např. fyzioterapeutem, zejména jedná – li se o vážnější zdravotní obtíže. 
Pokud se nikde neléčíte, máme pro Vás opět jednoduchou radu. Trpíte-li bolestí kloubů, degenerativním poškozením páteře, otlaky či máte žilní problémy, matraci volte s vrstvou, která dobře roznáší bodový tlak. Zpravidla se jedná o matrace vyšší a měkčí. Vyzkoušejte paměťovou pěnu či přírodní latex, případně měkké PUR pěny. Zcela nevhodné pro Vás budou tvrdé matrace.
Jestliže Vás trápí běžné bolesti zad, nejlépe svému tělu prospějete matrací s nižší a pevnější vrstvou povrchové pěny. Roznášení tlaku např. paměťovou pěnou je v tomto případě spíše nežádoucí, dobrou službu Vám naopak prokáže pevná matrace, na níž nebude problém změnit kdykoli polohu. 
Vždy ale mějte na paměti, že matrace musí v první řadě umožnit páteři relaxaci. Vybírejte tedy takovou, u které bude Vaše páteř ve své fyziologické poloze.

Ortopedické matrace v našem e-shopu

5. Alergie

Jste alergičtí?

Pokud je Vaše odpověď „ano“, pak volte vždy matraci se snadno snímatelným, pratelným potahem. Pokud jste alergičtí přímo na roztoče, dbejte na to, aby byl potah pratelný alespoň na 60°C. Alergeny částečně odstraníte pravidelným vysáváním, mnohem lepší službu Vám však prokáže pračka. Praním odstraníte i pot a další organické nečistoty, které vytvářejí prostředí vhodné pro roztoče a plísně.

Probouzejte se každé ráno jako znovuzrození

Tipy a triky jak vybrat matraci

Krátké video, ve kterém Vám poradíme, jak se vypořádat s výběrem nové matrace, tak aby se Vám spalo co nejlépe.

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.