Menu
zavřít
15. března 2024

Světový den spánku

Kdy a proč se slaví?

Každoročně poslední pátek před jarní rovnodenností slavíme Světový den spánku. Letošní připadá na 15. března. Cílem je upozornit na narůstající problémy s poruchami spánku a snížení dopadu zdravotních rizik na společnost prostřednictvím lepší prevence a kontroly. V minulosti nebyla otázka zdravého spánku tolik důležitá, protože denní rytmus byl mnohem jednodušší. S přibývajícím tempem života, stresem a sedavým zaměstnáním se však poruchy spánku stávají jednou z civilizačních zátěží, která může přerůst až do závažných zdravotních komplikací.

„Víte, že více než 30 % populace je ohroženo poruchami spánku a že se to týká jak dospělých, tak i dětí?“

Potřeba délky spánku je individuální – je ovlivněna nejen genetikou, ale i dalšími faktory. Přestože se zdá, že 7-8 hodin denně je optimální pro zdravé dospělé, je dobré si pro spánek vyhradit až 9 hodin. Běžná jsou totiž přerušení spánku probuzením, která běžně tvoří až 5 % času pro spánek.

Důsledkem nekvalitního spánku je únava, nevýkonnost a změny nálady.

Existují základní pravidla pro zlepšení spánkové hygieny, o které jsme se rozepsali již dříve v našem článku SPÁNKOVÁ HYGIENA. Základem je omezení kofeinu a alkoholu, vyhýbání se těžkým jídlům před spaním, udržování pravidelného režimu spánku a vytvoření vhodného prostředí pro odpočinek – základem je kvalitní postel a matrace. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel může přispět k celkovému zlepšení kvality spánku.

Místo, které nebudete chtít opustit

Ložnice JELÍNEK – oáza klidného spánku

Ložnice je místo, kde trávíme více než 1/3 našeho života, proto by měla být místem, které bude klidné a příjemné. Základem každé ložnice je postel, ještě důležitější součástí je matrace a polštář. Jako výrobci kvalitních postelí a ortopedických lamelových matrací vám rádi poradíme s jejich výběrem.

Vyspěte se v čistém prostředí bez plísní bakterií a roztočů. Matrace SÁRA má v sobě jedinečný systém podpory páteře, který protáhne a uvolní meziobratlové ploténky a pomůže tak zregenerovat vaši páteř i nervovou soustavu. Vstávejte svěží a odpočatí!

Pro správnou podporu krční páteře pak doporučujeme anatomický polštář HUGO s nastavitelnou tuhostí.

Poctivé zpracování, kvalitní zdravotně nezávadné materiály a jedinečný design, to vše je charakteristické pro naše ložnice z masivu.

Naše nejoblíbenější ložnice

Ložnice AMI

Ložnice VALERIE

Ložnice TEDA