Menu
zavřít
  • Domů
  • Blog
  • Rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou

Rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou

10. Červenec 2023

Přečtěte si krátký rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou, která stojí za designem stolu SABI a židle TAMMI. Prozradila nám, kde se při tvorbě inspirovala, proč je stůl SABI výjimečný a na čem aktuálně pracuje.

Mladá česká designérka

Sabina Stržínková

Česká designérka Sabina Stržínková vystudovala Industriální design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Absolvovala pracovní stáž v designovém studiu Schneid v Německu. Aktuálně působí jako pedagog na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Sabina pro nás navrhla hned několik produktů, které sklidily úspěch. Židle TAMMI získala ocenění Nábytek roku 2021, cenu Grand Prix a BigSee WoodDesign Award 2021. Stůl a lavice SABI jsou žhavou novinkou, která přináší do domácností nábytek prolínající design s funkčností.

1. Co tě inspirovalo při navrhování designu rozkládacího stolu SABI?

Při navrhování rozkládacího stolu SABI mě inspirovala kombinace několika faktorů, které jsou pro mě klíčové. Jednoduchost je základním pilířem celého designu. Věřím, že prostá a čistá forma jde ruku v ruce také s funkčností, která umožňuje uživatelům snadnou manipulaci. Stůl musí být natolik srozumitelný a praktický, aby nekomplikoval životy budoucím majitelům. Důležitým aspektem je také vyrobitelnost. Nejen stůl, ale každý produkt, by měl být technicky proveditelný s důrazem na efektivní výrobu. A v neposlední řadě vizuální přitažlivost. Snažila jsem se vytvořit takový stůl, který bude esteticky atraktivní a jehož subtilní detaily budou přinášet do prostoru jemnost a eleganci. 

„Jedinečné splynutí funkčnosti a designu, to je SABI, rozkládací stůl, který usadí celou rodinu.“

2.Kolik jsi vytvořila vizualizací, než jsi byla s výsledkem spokojena?

Celkově vzniklo jedenáct různých návrhů a asi kolem padesáti vizualizací. Z toho se poté vykrystalizovaly tři hlavní tvary, což určilo směr, kterým jsem se chtěla ubírat. Hlavním bodem pro mě byla funkčnost a estetická přitažlivost, kterou občas není jednoduché skloubit, avšak jsem přesvědčena, že se to skvěle podařilo. 

3. Čím je stůl SABI výjimečný a proč bys ho doporučila zákazníkům?

Myslím, že SABI ztělesňuje rovnováhu mezi formou a funkcí, působí elegantně a zároveň splňuje svůj účel. Je to kvalitní kus nábytku, který bude sloužit desítky let, když mu majitel věnuje určitou lásku a péči.

4. V čem tě obohatila spolupráce s rodinnou firmou JELÍNEK?

Vždy je to pro mě zábava. Každá spolupráce mě nesmírně obohacuje, co se týká samotné technologie výroby, kterou mohu zúročit i v jiných projektech případně ve své pedagogické činnosti. Firma JELÍNEK stojí na silných základech poctivého řemesla a za každým vyrobeným nábytkem je kus dobře odvedené práce. Komunikace jak s vedením, tak i s technickým oddělením je pro mě opravdu radost a doufám, že spolupráce bude pokračovat i do budoucna.

5. Pracujete aktuálně na nějakém dalším společném projektu?

Kromě rozkládacího stolu a lavice pracujeme v současné době na úložném variabilním systému převážně pro privátní prostory. Bude se jednat zejména o komody a TV stěny, které budou určitě zajímavé, díky svému zpracování a nově použitým materiálům.  

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.