Píšeme pro Vás - JELÍNEK - nábytek a matrace https://www.jelinek.eu/blog JELÍNEK - český výrobce od roku 1897. Vyrábíme kvalitní nábytek z masivu, ortopedické matrace, rošty, postele, komody, křesla, stoly a nábytek na zakázku. Tue, 05 Mar 2024 06:16:22 +0000 cs hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 Světový den spánku https://www.jelinek.eu/blog/svetovy-den-spanku Tue, 05 Mar 2024 05:39:31 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=39616 15. března 2024 Světový den spánku Kdy a proč se slaví? Každoročně poslední pátek před jarní rovnodenností slavíme Světový den spánku. Letošní připadá na 15. března. Cílem je upozornit na narůstající problémy s poruchami spánku a snížení dopadu zdravotních rizik na společnost prostřednictvím lepší prevence a kontroly. V minulosti nebyla otázka zdravého spánku tolik důležitá, […]

The post Světový den spánku appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
15. března 2024

Světový den spánku

Kdy a proč se slaví?

Každoročně poslední pátek před jarní rovnodenností slavíme Světový den spánku. Letošní připadá na 15. března. Cílem je upozornit na narůstající problémy s poruchami spánku a snížení dopadu zdravotních rizik na společnost prostřednictvím lepší prevence a kontroly. V minulosti nebyla otázka zdravého spánku tolik důležitá, protože denní rytmus byl mnohem jednodušší. S přibývajícím tempem života, stresem a sedavým zaměstnáním se však poruchy spánku stávají jednou z civilizačních zátěží, která může přerůst až do závažných zdravotních komplikací.

„Víte, že více než 30 % populace je ohroženo poruchami spánku a že se to týká jak dospělých, tak i dětí?“

Potřeba délky spánku je individuální – je ovlivněna nejen genetikou, ale i dalšími faktory. Přestože se zdá, že 7-8 hodin denně je optimální pro zdravé dospělé, je dobré si pro spánek vyhradit až 9 hodin. Běžná jsou totiž přerušení spánku probuzením, která běžně tvoří až 5 % času pro spánek.

Důsledkem nekvalitního spánku je únava, nevýkonnost a změny nálady.

Existují základní pravidla pro zlepšení spánkové hygieny, o které jsme se rozepsali již dříve v našem článku SPÁNKOVÁ HYGIENA. Základem je omezení kofeinu a alkoholu, vyhýbání se těžkým jídlům před spaním, udržování pravidelného režimu spánku a vytvoření vhodného prostředí pro odpočinek – základem je kvalitní postel a matrace. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel může přispět k celkovému zlepšení kvality spánku.

Místo, které nebudete chtít opustit

Ložnice JELÍNEK – oáza klidného spánku

Ložnice je místo, kde trávíme více než 1/3 našeho života, proto by měla být místem, které bude klidné a příjemné. Základem každé ložnice je postel, ještě důležitější součástí je matrace a polštář. Jako výrobci kvalitních postelí a ortopedických lamelových matrací vám rádi poradíme s jejich výběrem.

Vyspěte se v čistém prostředí bez plísní bakterií a roztočů. Matrace SÁRA má v sobě jedinečný systém podpory páteře, který protáhne a uvolní meziobratlové ploténky a pomůže tak zregenerovat vaši páteř i nervovou soustavu. Vstávejte svěží a odpočatí!

Pro správnou podporu krční páteře pak doporučujeme anatomický polštář HUGO s nastavitelnou tuhostí.

Poctivé zpracování, kvalitní zdravotně nezávadné materiály a jedinečný design, to vše je charakteristické pro naše ložnice z masivu.

Naše nejoblíbenější ložnice

Ložnice AMI

Ložnice VALERIE

Ložnice TEDA

The post Světový den spánku appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
ZIRBE, královna rakouských Alp https://www.jelinek.eu/blog/zirbe-kralovna-rakouskych-alp Mon, 06 Nov 2023 11:49:16 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=38005 Královna Alp ve Vaší ložnici ZIRBE, královna rakouských Alp Rakouské dřevo ZIRBE, také známé jako alpská borovice, je v poslední době velmi populární díky svým zdravotním vlastnostem a příjemné vůni. Tato vysokohorská borovice totiž vylučuje pryskyřici pinosylvin, která má blahodárné účinky na spánek. Vůně pryskyřice uklidňuje, zbavuje stresu a snižuje tepovou frekvenci během spánku, čímž […]

The post ZIRBE, královna rakouských Alp appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Královna Alp ve Vaší ložnici

ZIRBE, královna rakouských Alp

Rakouské dřevo ZIRBE, také známé jako alpská borovice, je v poslední době velmi populární díky svým zdravotním vlastnostem a příjemné vůni.

Tato vysokohorská borovice totiž vylučuje pryskyřici pinosylvin, která má blahodárné účinky na spánek. Vůně pryskyřice uklidňuje, zbavuje stresu a snižuje tepovou frekvenci během spánku, čímž šetří Vaše srdce a prodlužuje tak Váš život. Pinosylvin zároveň působí přirozeně antibakteriálně. 

Nábytek nejen příjemně provoní Vaši ložnici, ale uvolňovaná esence také ničí choroboplodné zárodky, působí dezinfekčně a odpuzuje moly a hmyz

Výrobky z tohoto dřeva neolejujeme ani nelakujeme, účinky pinosylvinu by byly při použití oleje omezeny a při lakování takřka ztraceny. Nábytek se proto nijak neošetřuje, aby bylo působení ZIRBE na lidský organismus co nejpřirozenější. Při drobném poškození povrchu nábytku ZIRBE jej stačí lehce přebrousit a je jako nový. Postele vyrábíme bez kovových spojů a jejich materiál je tedy 100 % přírodní.

Díky svým vlastnostem se dřevo ZIRBE používá k výrobě postelí, komod, skříní  či dalšího nábytku, který se stává součástí moderního a zdravého interiéru. Dřevo ZIRBE má totiž také přirozenou schopnost regulovat vlhkost a tím pomáhá udržovat příjemné mikroklima v místnosti.

Kvalita dřeva závisí na mnoha faktorech, jako jsou růstové podmínky, stáří stromu a způsob zpracování. My si dáváme záležet na tom, abychom vybrali to nejkvalitnější, které si sami přivážíme.

Podívejte se na naši kolekci ZIRBE a nechte provonět Vaši ložnici.

The post ZIRBE, královna rakouských Alp appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou https://www.jelinek.eu/blog/rozhovor-s-designerkou-sabinou-strzinkovou Mon, 10 Jul 2023 07:57:41 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=new&p=35353 Přečtěte si krátký rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou, která stojí za designem stolu SABI a židle TAMMI. Prozradila nám, kde se při tvorbě inspirovala, proč je stůl SABI výjimečný a na čem aktuálně pracuje.

The post Rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Mladá česká designérka

Sabina Stržínková

Česká designérka Sabina Stržínková vystudovala Industriální design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Absolvovala pracovní stáž v designovém studiu Schneid v Německu. Aktuálně působí jako pedagog na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Sabina pro nás navrhla hned několik produktů, které sklidily úspěch. Židle TAMMI získala ocenění Nábytek roku 2021, cenu Grand Prix a BigSee WoodDesign Award 2021. Stůl a lavice SABI jsou žhavou novinkou, která přináší do domácností nábytek prolínající design s funkčností.

1. Co tě inspirovalo při navrhování designu rozkládacího stolu SABI?

Při navrhování rozkládacího stolu SABI mě inspirovala kombinace několika faktorů, které jsou pro mě klíčové. Jednoduchost je základním pilířem celého designu. Věřím, že prostá a čistá forma jde ruku v ruce také s funkčností, která umožňuje uživatelům snadnou manipulaci. Stůl musí být natolik srozumitelný a praktický, aby nekomplikoval životy budoucím majitelům. Důležitým aspektem je také vyrobitelnost. Nejen stůl, ale každý produkt, by měl být technicky proveditelný s důrazem na efektivní výrobu. A v neposlední řadě vizuální přitažlivost. Snažila jsem se vytvořit takový stůl, který bude esteticky atraktivní a jehož subtilní detaily budou přinášet do prostoru jemnost a eleganci. 

„Jedinečné splynutí funkčnosti a designu, to je SABI, rozkládací stůl, který usadí celou rodinu.“

2.Kolik jsi vytvořila vizualizací, než jsi byla s výsledkem spokojena?

Celkově vzniklo jedenáct různých návrhů a asi kolem padesáti vizualizací. Z toho se poté vykrystalizovaly tři hlavní tvary, což určilo směr, kterým jsem se chtěla ubírat. Hlavním bodem pro mě byla funkčnost a estetická přitažlivost, kterou občas není jednoduché skloubit, avšak jsem přesvědčena, že se to skvěle podařilo. 

3. Čím je stůl SABI výjimečný a proč bys ho doporučila zákazníkům?

Myslím, že SABI ztělesňuje rovnováhu mezi formou a funkcí, působí elegantně a zároveň splňuje svůj účel. Je to kvalitní kus nábytku, který bude sloužit desítky let, když mu majitel věnuje určitou lásku a péči.

4. V čem tě obohatila spolupráce s rodinnou firmou JELÍNEK?

Vždy je to pro mě zábava. Každá spolupráce mě nesmírně obohacuje, co se týká samotné technologie výroby, kterou mohu zúročit i v jiných projektech případně ve své pedagogické činnosti. Firma JELÍNEK stojí na silných základech poctivého řemesla a za každým vyrobeným nábytkem je kus dobře odvedené práce. Komunikace jak s vedením, tak i s technickým oddělením je pro mě opravdu radost a doufám, že spolupráce bude pokračovat i do budoucna.

5. Pracujete aktuálně na nějakém dalším společném projektu?

Kromě rozkládacího stolu a lavice pracujeme v současné době na úložném variabilním systému převážně pro privátní prostory. Bude se jednat zejména o komody a TV stěny, které budou určitě zajímavé, díky svému zpracování a nově použitým materiálům.  

The post Rozhovor s designérkou Sabinou Stržínkovou appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Je lepší jedna partnerská dvoumatrace nebo dvě samostatné matrace? https://www.jelinek.eu/blog/dvoumatrace-nebo-dve-samostatne-matrace Thu, 12 Jan 2023 07:57:55 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=32270 Výběr mezi jednou velkou partnerskou dvoumatrací a dvěma samostatnými matracemi závisí na osobních preferencích a potřebách. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody. Nevíte, kterou variantu vybrat? Přečtěte si naše srovnání a budete mít jasno.

The post Je lepší jedna partnerská dvoumatrace nebo dvě samostatné matrace? appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>

Partnerská dvoumatrace

Znáte ten pocit. Chcete se v posteli přesunout na stranu partnera, když náhle zapadnete do mezery mezi matracemi. Romantika je pryč. A společné prostěradlo tento problém zdaleka neřeší.

Proto existují partnerské dvoumatrace, kde žádná mezera mezi matracemi není. Dvoumatrace mají obvykle šířku 160, 180 nebo 200 cm. Délka se pohybuje mezi 200 a 220 centimetry. 

Obecně se tvrdí, že jedna velká partnerská dvoumatrace je vhodná pouze pro páry, které mají podobné preference ohledně tvrdosti matrace a chtějí spát na stejném povrchu. 

Pro naše matrace SÁRA však toto pravidlo neplatí. U našich matrací může být tvrdost každé poloviny matrace rozdílná podle individuálních potřeb každého z partnerů.  Díky integrovaným ortopedickým lamelovým roštům může mít každý partner vlastní váhovou kategorii. Jedna polovina matrace SÁRA může být tedy měkčí, druhá polovina pevnější.  Společný má naše dvoumatrace pouze potah, který drží celou matraci pohromadě.

Všechny naše matrace vyrábíme v naší dílně ve Valašském Meziříčí, proto jsme schopni vyrobit vám dvoumatraci přesně na míru tak, abyste se každé ráno mohli cítit svěží a odpočatí.

Výhody a nevýhody dvoumatrace SÁRA

+ plusy

  • nevzniká mezera mezi matracemi – dvoumatrace SÁRA má horní roznášecí vrstvu spojenou
  • dvoumatraci SÁRA dokážeme přizpůsobit individuálním potřebám každého z partnerů
  • díky dvěma samostatným integrovaným lamelovým roštům dvoumatrace SÁRA nepřenáší otřesy při otáčení partnera
  • u matrací SÁRA Spirit a SÁRA Boxspring i přes větší rozměr matrace je velmi snadné svléknutí a praní potahu – pere se pouze horní díl
  • dvoumatrace jsou vhodné i pro postele bez bočnic – prevence posunu matrace 

– mínusy

  • dvoumatrace není vhodná pro polohovací rošty
  • složitější manipulace kvůli vyšší hmotnosti
  • u matrací SÁRA Basic, SÁRA Klasik a SÁRA Komfort složitější praní kvůli větším rozměrům potahu (nevleze se do běžné pračky) – lze však jednoduše vyřešit zakoupením velkého matracového chrániče
  • matrace se přepravuje v rozloženém stavu, její složení je však velmi jednoduché – případně můžete zvolit vynášku a montáž našimi techniky

Dvoumatraci SÁRA je možné kombinovat pouze s úložnými prostory a rošty s výklopem od nohou.

Pro objednání dvoumatrace v našem eshopu stačí zadat šířku od 140 cm, možnosti konfigurace pro partnera se zobrazí automaticky. Rádi vám také poradíme na našich showroomech, po telefonu, emailem nebo v online chatu.

Naše partnerská dvoumatrace SÁRA se perfektně přizpůsobí potřebám obou partnerů, bez mezery uprostřed a bez vzájemného rušení při převalování během spánku. 

Dvě samostatné matrace

Druhou variantou jsou dvě samostatné matrace. Mezi jejich výhody patří snadnější údržba a manipulace. Potah bez problémů vyperete i v běžné pračce. Navíc je jednodušší matraci větrat či otáčet, jelikož má nižší hmotnost než dvoumatrace. Pokud se ve finále rozhodnete pro dvě samostatné matrace, je důležité, aby byly stejné výšky, velikosti a byly vhodné pro váš typ roštu a postele. 

U dvou jednomatrací lze mezeru mezi matracemi vyřešit pořízením společného matracového chrániče.

TIP: Matrace by měla být v posteli fixována, aby nedocházelo k jejímu posunu. Proto doporučujeme matraci SÁRA zapustit alespoň 5 cm pod horní hranu bočnice.

Výhody a nevýhody dvou samostatných matrací SÁRA

+ plusy

  • snadnější manipulace
  • snadnější praní potahu
  • snadné povlékání matrace
  • vhodné pro všechny druhy laťkových roštů včetně polohovacích 
  • kompatibilní se všemi typy úložných prostorů
  • každou matraci lze v případě potřeby použít samostatně do jednolůžka

– mínusy

  • mezera mezi matracemi – lze částečně vyřešit zakoupením matracového chrániče
  • jednomatrace není vhodná do postelí bez bočnic

 

TIP: Mezeru mezi matracemi lze vyřešit zakoupením matracového chrániče, který mezeru zakryje.

Výhodou je že, všechny komponenty matrací SÁRA jsou jednoduše vyměnitelné a do budoucna je možné vytvořit z jednomatrací dvoumatrace a naopak. 

Ať už se rozhodnete pro dvoumatraci nebo dvě samostatné matrace je vždy důležité zvážit osobní preference a potřeby obou partnerů a vybrat možnost, která vám bude nejvíce vyhovovat. Důležité je také zvážit typ postele, roštů či zda máte nebo nemáte v posteli úložný prostor.

V případě jakýchkoli pochybností nebo dotazů se na nás můžete kdykoli obrátit, rádi vám s výběrem matrace či její obnovou poradíme.

Potřebujete poradit?

Kontakty na podnikové prodejny

The post Je lepší jedna partnerská dvoumatrace nebo dvě samostatné matrace? appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Spánková hygiena – základ kvalitního spánku https://www.jelinek.eu/blog/spankova-hygiena Fri, 18 Feb 2022 09:21:41 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=25099 Kvalitní spánek je důležitým základem naší energie a dobré nálady během dne. Stejně tak velice úzce souvisí s naším zdravotním stavem. Pokud se chcete během spánku cítit pohodlně a zároveň si skutečně dobře odpočinout, je důležité vytvořit si dobrou spánkovou hygienu. Co zahrnují tyto návyky, které vás přivedou ke kvalitnějšímu spánku? To vám vysvětlíme v tomto článku.

The post Spánková hygiena – základ kvalitního spánku appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>

Co zahrnuje spánková hygiena?

Spánková hygiena zahrnuje vytvoření takové ložnice, ve které se budete cítit dobře a která podpoří jak kvalitu spánku, tak i vaši psychickou pohodu. Kvalitní postel z přírodního dřeva se správně zvolenou matrací, polštáři a ložním prádlem jsou základem každé útulné ložnice. Neméně důležité jsou samozřejmě spánkové návyky. Jak tedy docílit co nejlepšího spánku?

1. Ložnice, místo pro Váš odpočinek

Ložnice by měla sloužit pouze ke spánku a k intimnímu životu. Neprovádějte tedy v posteli jakékoliv jiné činnosti, jako je jezení, převalování, sledování filmů atd., které vás pouze odvádí od spánku. Omezte používání elektroniky, ta vytváří elektrosmog a narušuje tím přirozený spánkový rytmus. 

Při výběru lůžkovin, postele a celého interiéru ložnice dejte přednost uklidňujícím pastelovým barvám. Zařiďte si ložnici v minimalistickém duchu, bude působit vzdušně a vám se bude lépe spát. 

Nezapomínejte na přirozenou cirkulaci vzduchu v místnosti – právě to vám pomůže docílit hlubšího spánku, a tak i lepších regeneračních účinků. Jen ve větrané ložnici lze plnohodnotně odpočívat. Optimální teplota v místnosti je 18–20 °C. Odstraňte z ložnice všechno, co by vás mohlo nějak rušit. Pokud to nelze, využijte špunty do uší. 

Snažte se mít ložnici co nejvíc zatemněnou. Využijte k tomu zatemňovací závěsy nebo si pořiďte masku na spaní. Světlo totiž zabraňuje tvorbě hormonu melatoninu, který je velmi důležitý pro kvalitní spánek. Předává tělu informaci o tom, že nyní nastává noc. Je stabilizátorem biologických rytmů, antioxidantem a ovlivňuje v organismu celou řadu procesů.

 

„Optimální teplota

v ložnici je 18–20 °C“

2 . Postel jako základ kvalitního spánku

Pohodlný spánek vyžaduje dostatečně velkou postel. Délka lůžka by měla přesahovat výšku postavy ideálně o 20 centimetrů, vhodná šířka je 90 centimetrů (dvoulůžko min. 160 cm). Postel by také neměla být umístěna pod oknem (kde tzv. táhne) ani v přímé blízkosti topení. 

Veškeré použité materiály (rámy postelí, nosné rošty, matrace, lůžkoviny) musí být zdravotně nezávadné. Užití přírodních materiálů pomáhá svými vlastnostmi nejlépe navodit pocit útulného, klidného a bezpečného místa pro spánek.

3. Matrace podle Vašich potřeb

Matrace by měla být dostatečně pevná a zároveň i citlivě kopírovat tvar vašeho těla v jakékoliv poloze. Při ležení na boku by se vaše páteř měla přirozeně srovnat do vodorovné polohy. O to se postarají ortopedické lamelové matrace na míru, které se přizpůsobí nejen vaší postavě, ale i spánkovým návykům. A proč je správné podepření páteře tak důležité? Protože pomáhá při uvolnění meziobratlových plotének. Ty se pak mohou prokrvit a páteř a celý nervový systém se lépe regeneruje. Rozdíl mezi spánkem na obyčejné a ortopedické lamelové matraci je proto markantní.

Matrace musí “dýchat”, proto zvolte složení z prodyšných materiálů. V opačném případě se může na matracích vytvářet nežádoucí prostředí vhodné pro množení bakterií, roztočů a plísní. Je také důležité, aby i konstrukce matrace poskytla prostor pro odvětrávání vlhkosti. Více se dozvíte v našem článku – Matrace vhodné pro alergiky a astmatiky.

 Při výběru myslete na to, aby ji bylo možné přizpůsobit vašim individuálním potřebám – například hmotnosti, postavě, oblíbeným spánkovým polohám a podobně. Protože jedině tak může matrace optimálně reagovat na vaši váhu a správně podepřít tělo podle jeho křivek. Zkuste matraci SÁRA, kterou vám vyrobíme na míru dle potřeb vašeho těla a usínejte tak na správně zvolené matraci.

Pro správnou hygienu matrace je vhodné mít snímatelné prací nebo omyvatelné potahy. Komfort můžete významně povýšit speciálním chráničem na matrace, který ji perfektně ochrání před rizikem znečištění,  přispívá k jejímu příjemnému změkčení a podstatně prodlužuje životnost. Samozřejmostí by pak mělo být časté praní ložního prádla v teplotách nad 60 °C.

4. Polštář a přikrývka jako důležité doplňky

Pokud celou noc ležíte na polštáři, který neposkytuje krční páteři správnou oporu, ztrácí i ta nejlepší ortopedická matrace svůj význam. Anatomicky tvarovaný polštář citlivě podepře vaši krční páteř, díky tomu se vyhnete bolestivému deformování zad a po probuzení se budete cítit odpočatí a svěží.

Přikrývky volte podle toho, jestli jste spíš horkokrevní, nebo naopak zimomřiví. Pro ty, kterým je v noci spíš horko, doporučujeme lehkou letní přikrývku z přírodních materiálů, která dobře odvádí vlhkost. Naopak pro ty, kterým je v noci spíš zima, se hodí přikrývka z hřejivých materiálů, která se skládá z více vrstev. 

5. Spánkové návyky, pro lepší spánek

Ujistěte se, že pravidelně spíte doporučených 7–9 hodin a vytvořte si příjemnou rutinu před spaním

K večeru omezte konzumaci těžkých jídel, poslední pokrm si dejte maximálně 3–4 hodiny před ulehnutím do postele. Vyhněte se kofeinu, teinu a energetickým nápojům, mají povzbudivé účinky a ruší spánek. Před spaním také nedoporučujeme větší konzumaci alkoholu, který zatěžuje tělo v době noční regenerace. 

Před spaním je vhodné dát si lehkou procházku nebo si přečíst nenáročnou literaturu, která vás naladí na příjemné myšlenky. S aktivním cvičením a pohybem (4–6 hodin před ulehnutím) to příliš nepřehánějte, můžete si tím nabudit organismus a narušit spánek. 

Naučte se chodit spát i vstávat každý den ve stejnou dobu s rozdílem 15 minut. Tělo si na rutinu velmi rychle zvykne, upraví se tím vaše vnitřní hodiny a bude se vám mnohem lépe usínat i vstávat. Pravidelnost vám navíc pomůže zbavit se ospalosti během dne. Chcete poradit, jak se naučit snadno vstávat? Přečtěte si náš článek s praktickými tipy

 

„Ujistěte se, že pravidelně spíte

doporučených 7–9 hodin“

Pár rad na závěr  

Spánková hygiena není nic složitého. Jde pouze o to, osvojit si správné spánkové návyky a vytvořit si vhodné prostředí. Všechny kroky, které pro to uděláte, budou mít ve finále vliv na to, jak kvalitní spánek budete mít.

Nevíte si rady s výběrem matrace?

The post Spánková hygiena – základ kvalitního spánku appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Zaručené tipy pro snadnější vstávání https://www.jelinek.eu/blog/zarucene-tipy-pro-snadnejsi-vstavani Mon, 17 Jan 2022 13:28:40 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=22906 Zima je obdobím odpočinku, rozjímání, ale také dlouhých zimních večerů a ospalých vstávání. Nedaří se vám v tomto období probouzet na poprvé a do nekonečna si posouváte svůj budík? Hledáte řešení, jak tyto zlozvyky změnit? Tak už nehledejte dále a vsaďte na 5 tipů, které vám pomohou vstát na první pokus s energií na celý den.

The post Zaručené tipy pro snadnější vstávání appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>

1. Vybudujte si jednoduché spánkové návyky

Pokud si zvyknete usínat a vstávat každý den ve stejnou dobu, bude pro vás vstávání příjemnější. Dostatek spánku je totiž klíčový pro regeneraci těla

Ideální doba spánku pro dospělého člověka je v rozmezí 7–8 hodin. V knize „Proč spíme“ autor M. Walker vysvětluje, co se s vámi děje, když spíte méně než šest hodin denně. S takovým režimem oslabujete svůj organismus, což vede k vyššímu riziku onemocnění (rakovina, Alzheimerova choroba, kardiovaskulární onemocnění), říká autor.

Možná jste sami na sobě zažili, že pokud jste nevyspalí, máte větší chuť na jídlo. Může za to fakt, že tělo mění hladinu dvou hormonů. Jednak produkuje vyšší hladinu hormonu ghrelinu (tzv. hormon hladu), který vyvolává pocity hladu. A zároveň menší hladinu hormonu leptin, který upozorňuje na to, že jste nasycení. Což může vést k postupnému přibírání na váze. 
Pokud vám dělá problém usínat pravidelně ve stejnou hodinu, nastavte si upomínku alespoň 1 hodinu před tím, než chcete jít spát. Vytvoříte si tím čas na vyřešení zbylých povinností a zklidnění těla i mysli.

TIP PRO HLUBŠÍ SPÁNEK:

Postel ZIRBE dle studie sníží vaši tepovou frekvenci až o 3500 srdečních tepů za noc. To je asi 1 hodina srdeční aktivity. 

Postel FLABO s čalouněným čelem v dřevině ZIRBE

Místo času stráveného u mobilu, počítače nebo televize si raději dopřejte horkou koupel, poslechněte si odpočinkovou hudbu nebo si přečtěte další kapitolu oblíbené knihy. Vliv na usínání může mít i vaše večeře. Pokud si před spaním dáte těžké jídlo (tučné maso, houby, zelí), bude ho vaše tělo déle trávit a tím i hůře usínat. Platí to i naopak, kdy ulehnete s prázdným žaludkem. Obecně doporučujeme jíst nejpozději 2 hodiny před spaním lehké a dobře stravitelné jídlo. Mějte na paměti, že správná spánková hygiena je základem k lehkému vstávání. 

V neposlední řadě spěte na přírodní a pevné posteli, která vám pomůže obnovit až 90 % vašich fyzických (a duševních) sil. V posteli strávíte až třetinu života, proto se vyplatí pořídit si takovou, která je kvalitní, nejlépe z masivního dřeva. Ty naše vám navíc vydrží po generace. Kvalitu spánku dále výrazně podpoříte nejen postelí, ale také pohodlnou matrací, která dokáže vaši páteř správně podepřít a dokonale ji během spánku uvolnit.  Doporučujeme vyzkoušet naši ortopedickou lamelovou matraci, která se dokonale přizpůsobí vaší postavě, čímž dopřeje vašemu tělu potřebnou relaxaci. Zaručujeme vám, že se ráno budete probouzet mnohem odpočatější.

TIP PRO ZDRAVÁ ZÁDA:

Nevíte, jak vybrat ideální matraci pro vaše záda? Poradíme vám!

2. Řekněte “ne” posouvání budíku

Vypadají občas vaše rána tak, že 10× odkládáte budík o dalších 5 minut a cítíte se pak celé dopoledne jako “pytlem praštění”? Vaše tělo zažívá kvůli tomuto zlozvyku šok. Neustálým odkládáním budíku mu totiž dáváte matoucí signály. Neustálé buzení a opětovné usínání vyplavuje stresové hormony, které mají za úkol nastartovat celý organismus na začínající den. Výsledkem takového rána pak může být unavený a neproduktivní den. 

Tělo miluje rutiny, proto je důležité dodržovat pravidelný pohyb, stravu a samozřejmě i spánek. Zkuste každý den vstávat ve stejnou dobu bez ohledu na to, jestli máte práci nebo volno. Vaše tělo si upraví své biorytmy a zhruba dvě hodiny před zazvoněním budíku se začne samo pozvolna probouzet. Například zvýší tělesnou teplotu a vyplaví stresové hormony, které pomáhají nastartovat organismus.

Když se náhodou vzbudíte vyspaní, ještě před zazvoněním budíku, vstaňte. Tělo vám dává signál, že teď je ideální čas, kdy začít fungovat. Pokud se znovu zavrtáte do peřin a usnete, budete se po dalším probuzení cítit ještě víc nevyspaní a podráždění. Přemíra spánku cloumá s cirkadiánním systémem (biologický rytmus – kolísání mezi spánkem a bdělostí) v mozku. Toto rozladění může mít podobné účinky jako například překračování časových pásem nebo přemíra alkoholu. Pravidelným přespáváním si můžete zadělávat na celou řadu zdravotních potíží (cukrovka, obezita, kardiovaskulární onemocnění). 

TIP, JAK SE NAUČIT DŘÍVE VSTÁVAT: 

Pokud potřebujete začít vstávat dříve než jste normálně zvyklí, jděte na to pomalu. 

  • Každý den si nastavte budík o 10–15 minut dříve, až se postupně dostanete k plánované ranní hodince. 

  • Mějte na paměti, že pokud budete chtít vstávat dříve, musíte jít také včasně spát, jedině tak docílíte správné doby spánku.

 

3. Probouzejte se do světla

Většině z nás se nechce vstávat do tmy. V létě se rozednívá velmi brzy, takže stačí roztáhnout závěsy a přivítat slunce. Ale co dělat v zimě, kdy většinou vstáváte ještě za tmy? Pomoct vám může například inteligentní osvětlení, které vám pomůže s pozvolným probouzením ještě před zazvoněním budíku. I ti nejzarytější spánkoholici se tak mohou příjemně probouzet i před zazvoněním budíku.

Jak nás probouzí světlo:  

  • Pomalu rostoucí množství světla vás jemně přesune z hluboké spánkové fáze do lehčí a tím se mnohem přirozeněji probudíte. 
  • Východ slunce způsobí pokles produkce melatoninu (spánkového hormonu) ve vašem těle a začne tak fáze bdělosti. 
  • Zhruba 20–30 minut od východu slunce se automaticky zahájí přirozený proces probouzení ve vašem těle.

4. Mějte budík daleko od postele spolu
se sklenicí s vodou

Není nic jednoduššího než si budík položený na nočním stolku odložit o dalších pět minut. Když si jej ale před spaním dáte od postele dál, budete nuceni k němu dojít a tím se i probrat. U budíku mějte nachystanou sklenici s vodou, kterou v tu chvíli vypijte. A přestože jste ještě nechtěli, už jste vzhůru. Jak snadné!

5. Začněte den tím, co vás baví

Honí se vám hned po probuzení myšlenky na to, co nepříjemného vás daný den čeká nebo kolik toho musíte stihnout? Nechte si povinnosti, které vás stresují na později. Pomůžou vám k tomu vaše osobní ranní rituály.

Protáhněte se například rychlou ranní rozcvičkou. Zahřejete si ztuhlé svaly, rozproudíte krev a vyženete do oběhu endorfiny, které vás příjemně naladí na celý den. Nebo si zkuste zacvičit jednoduchou jógovou sestavu – pozdrav slunci – kterou zvládne každý. Běžte si zaběhat a po výkonu si dejte osvěžující sprchu… Anebo, pokud rádi lenošíte, udělejte si čas pro sebe, uvelebte se do pohodlného křesla s kávou či čajem a přečtěte si pár stránek ze své oblíbené knihy.

The post Zaručené tipy pro snadnější vstávání appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
5 tipů na vánoční dárky nejen pro spáče https://www.jelinek.eu/blog/5-tipu-na-vanocni-darky-nejen-pro-space Thu, 09 Dec 2021 07:07:39 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=22085 Přemýšlíte, jaké dárky letos pořídit sobě nebo svým nejbližším? Teplé ponožky nebo vlněný svetr sice potěší kdykoliv, ale nejspíš příliš neohromí. Na druhou stranu, velká krabice s nazdobenou mašlí zaručeně vyvolá pozornost a obdarovanému rozzáří oči. Zkuste letos vsadit na kvalitní a praktický dárek, který bude dělat radost spoustu let. Začít můžete třeba u našich tipů na dárky, které potěší každého spáče.

The post 5 tipů na vánoční dárky nejen pro spáče appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>

Vánoce stíháme!

GARANCE DORUČENÍ DO VÁNOC

Objednejte do pátku 17. 12. naše matrace, polštáře, chrániče či jiné doplňky a do Vánoc je budete mít 100% doma!


1. Polštář, ze kterého nebolí za krkem

Znáte to, ráno se probudíte a nemůžete pořádně hnout s krkem. Cítíte se rozlámaní a během celého dne si masírujete ztuhlou šíji.  Jak se zbavit těchto nepříjemných bolestí za krkem? Nejdřív se zamyslete, v jaké poloze nejčastěji spíte a podle toho si zvolte správný polštář. Pokud například spíte nejraději na boku, měli byste používat vyšší polštář, který poskytuje kvalitní podporu krku tak, aby měly krční obratle horizontální polohu. Svou pozornost také zaměřte na materiál polštáře a jeho

vlastnosti. Třeba anatomický polštář HUGO je vyroben z tzv. „líné pěny“ TERMOPUR, která výborně reaguje na teplo a tak se dokonale přizpůsobí anatomii vaší hlavy a krku. Oproti nepřizpůsobivým a naducaným polštářům si u něj můžete s pomocí vyměnitelných jader nastavit i různé stupně tvrdosti, podle vašich potřeb. Díky správně zvolenému polštáři se vám bude celou noc pohodlně spát a na nepříjemné bolesti za krkem si po ránu už ani nevzpomenete. 

Ideální polštář podle polohy spánku

Spaní na boku – zvolte vyšší polštář. Vytvoří dostatečnou podporu krku tak, aby byly vaše krční obratle ve vodorovné poloze. Obecně platí, že čím širší ramena máte, tím by měl být polštář vyšší. 

Spaní na zádech – potřebujete nižší polštář, který nebude vytvářet příliš velký tlak na váš krk. Vyvarujte se vyššímu polštáři, který může v poloze na zádech vytvářet svalové napětí. Zbytečně tak budete namáhat svůj krk a páteř.

Spaní na břiše – vyberte si velmi nízký a spíše menší polštář. Při spaní na břiše se nám krk nepřirozeně ohýbá a nevhodně vybraný polštář může způsobit bolesti hlavy a krční páteře. V ideálním případě doporučujeme, naučit se postupně spát více na boku či na zádech. 

Polštář snů by měl splnit následující:

  • má dostatečnou oporu pro váš krk, 
  • hodí se k vaší nejčastější spánkové poloze (na boku,   na zádech, nebo na břiše),
  • má přizpůsobitelnou tvrdost
  • není až příliš vysoký a naducaný, 
  • má paměťovou pěnu,
  • je z kvalitních zdravotně nezávadných materiálů, 
  • má snímatelný pratelný potah 

2. Vsaďte na kvalitní matraci

Cítíte se občas po ránu „rozlámaně“? Nebo máte sedavé zaměstnání, které může vyvolávat častější bolesti krční páteře či beder? Příčiny mohou být různé, ale přemýšleli jste nad tím, jak a na čem spíte? Kvalitní matrace je alfou i omegou zdravých zad a dobrého spánku. Pokud celou noc spíte na proleželé matraci bez dostatečné opory zad, je nejvyšší čas se s ní rozloučit a pořídit si novou. 

Při výběru nové matrace vsaďte na kvalitní materiály a individuální výběr matrace podle typu vaší postavy a vašich spánkových návyků. Zaměřte se na prodyšné materiály, které jsou zdravotně nezávadné a hypoalergenní, jako má například matrace SÁRA Klasik. Matrace vybírejte podle tvrdosti a podle své váhové kategorie, zajistíte si tím správnou podporu zad. Milovníkům pohodlí ve vyšší váhové kategorii bude sedět naše matrace SÁRA Komfort. Matrace se přizpůsobí i vašemu věku a zdravotnímu stavu. Pro mladší generace se výborně hodí třeba tato matrace SÁRA Basic. Nejnovější matrací z naší dílny je SÁRA Spirit. Novým prvkem této matrace je snadno snímatelný horní díl potahu – jednoduše jej pomocí zipu odepnete a samostatně vyperete. Díky tomu nemusíte složitě manipulovat s celou matrací.

Co si ujasnit při výběru matrace? 

  • spíte raději na tvrdší matraci, měkčí, nebo něco mezi tím,  
  • jaká je vaše váhová kategorie, 
  • jste alergik nebo astmatik – zvolte antibakteriální materiály, 
  • máte nějaké zdravotní omezení, na matraci byste se měli cítit především pohodlně, ať už spíte na zádech, na boku či na břiše, 
  • neměla by vás tlačit, nebo naopak být příliš měkká, 
  • jaký rozměr matrace potřebujete

TIP: Dvojmatraci pro páry si vyberte takovou, která se může individuálně nastavit pro každého zvlášť. Stačí, když si u nás vyberete jakékoliv dvě matrace a v objednávce nám dáte vědět, že chcete dvoumatraci v jednom potahu.

Naše ortopedická lamelová matrace SÁRA má v sobě zabudovaný ortopedický lamelový rošt, který dokáže dostatečně pevně a přitom citlivě zkopírovat tvar těla v jakékoliv poloze. Díky tomu tělo správně podepře, uvolní se tlak na meziploténkové obratle a ty přes noc přirozeně zregenerují. Při spánku v poloze na boku zůstává osa páteře rovná, při ležení na zádech ve svém přirozeném, fyziologicky zakřiveném tvaru. Se správně sestavenou matrací se tak postupně můžete rozloučit s bolestmi a probouzet se odpočatí a svěží.

3. Prodlužte životnost vaší matrace

Komfort vaší postele můžete významně povýšit speciálním chráničem na matrace, který ji perfektně ochrání před znečištěním, doplňuje matraci o pocit tepla, nebo naopak ochladí teplokrevné spáče. Dále přispívá k jejímu příjemnému změkčení a především k životnosti. Praktický chránič se velice snadno upevní přímo na matraci pomocí speciálních gumových pásků. Díky tomu se ani často převalující spáči nemusí bát, že by chránič z matrace sklouzl.

Proč je dobré používat chránič matrací? 

  • velmi dobrá absorpce vlhkosti, 
  • neutralizuje zápach,
  • vhodný i pro alergiky či astmatiky,
  • vhodný na všechny typy matrací, 
  • lze prát v pračce, je tedy hygieničtější a zabraňuje většímu  množení plísní a bakterií,
  • chrání potah matrace před ušpiněním 

Jaký typ chrániče matrací si vybrat?

  • Pro zimní období a teplomilné spáče se hodí WARMER, který vytváří dokonalý pocit tepla. Eliminuje nežádoucí zápachy s deodorizačním účinkem. 
  • Pro letní období a horkokrevné spáče doporučujeme COOLER, který navodí ochlazující pocit. Vyznačuje se vysokou absorpcí tepla a poskytuje tak příjemné ochlazení nejen v horkých letních nocích.
  • Pro celoroční použití doporučujeme chránič z BAVLNY, ALOE VERA nebo MICRO ACTIVE

4. Trefte se do vkusu vašich blízkých

Nejste si jistí, jestli se konkrétním dárkem trefíte do vkusu obdarovaného? Nevadí, zkuste vsadit na jistotu a udělejte milované osobě radost dárkovým poukazem od JELÍNKA. Můžete vybírat z hodnot 1 000, 2 000, 5 000 nebo 10 000 Kč. Ukažte svým blízkým, že vám na nich záleží a investujte do jejich zdravého spánku.

5. Dárek, který nic nestojí

V neposlední řadě zkuste darovat i něco velmi hodnotného, co vás přitom nic nestojí. Dobrou náladu, klid a vánoční pohodu. Protože to je ze všeho nejdůležitější. Je dobré si uvědomit, že příjemnou sváteční atmosféru netvoří jen dárky nebo dekorace, které do svého interiéru vyberete, ale především klid a pohodová nálada. Pusťte si vánoční koledy, dejte si horký nápoj, nohy do teplých ponožek, uvelebte se na pohodlné sedačce a mrkněte na pěknou pohádku. A hlavně si užijte Vánoce bez shonu a především ve zdraví.

The post 5 tipů na vánoční dárky nejen pro spáče appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
5 tipů, jak si doma vytvořit zdravé a příjemné prostředí https://www.jelinek.eu/blog/5-tipu-jak-si-doma-vytvorit-zdrave-a-prijemne-prostredi Thu, 25 Nov 2021 11:30:34 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=19564 Loňskou zimu jsme trávili kvůli vládním opatřením převážně doma. Zavřely se dveře mnoha obchodů, restaurací, kulturních akcí. Kdo mohl, pracoval na home office, nebo měl volno. O to víc jsme si uvědomili, jak je důležité vytvořit si domácí pohodu. Rozloučili jsme se s posledními teplými dny, vytáhli jsme vlněné ponožky, hrnek na kakao, vonné svíčky a knížky. A proto bychom se měli zaměřit na tvoření příjemného a zdravého domácího prostředí, které je v této době obzvlášť důležité. Na co tedy myslet, abyste se doma cítili co nejlépe? Podívejte se na 5 základních tipů, jak si vytvořit zdravé bydlení.

The post 5 tipů, jak si doma vytvořit zdravé a příjemné prostředí appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>

1. Přírodní materiály jsou základ

Dřevo působí velmi příznivě na lidskou psychiku. Podobně jako ostatní přírodní materiály, jako je kámen či ratan. Tyto prvky navíc nádherně zútulní a provoní interiér. Zaměřte se na přírodní nábytek i dekorace. Dřevěný nábytek z masivu je příjemný na dotek i na pohled, voní a má spoustu zdravotních benefitů.

Vyhněte se pokud možno nábytku z dřevotřísky, obsahuje velké množství těkavých organických látek (VOC)*. Což jsou nejrůznější chemické směsi lepidel, barev a laků, včetně formaldehydu, které se postupně uvolňují do ovzduší v interiéru. Tyto nebezpečné sloučeniny mohou dlouhodobě poškozovat lidské zdraví. Například alergie, respirační potíže nebo dokonce i problémy s imunitou u dětí.  

Proto se raději zaměřte při výběru vašeho interiéru na kvalitní dřevěný nábytek z masivu, který uklidňuje, voní a přináší radost místo zdravotních problémů. U nás u JELÍNKA vyrábíme nábytek pouze z přírodního dřeva bez nebezpečných chemikálií. Zajímá vás, jak se nábytek z masivního dřeva vyrábí? Jak se z jednoho kusu stromu stane třeba dřevěná postel vonící po borovici? Nahlédněte k nám.  

2. Udělejte si prostor

Protože čím víc prostoru si kolem sebe uděláte, tím se budete cítit lépe. Vybudujte si dostatek místa mezi stropem a podlahou a nepřehánějte to s dekoracemi, aby nevznikal dojem “přeplácanosti”. Interiér kombinujte pokud možno s kovem, sklem, betonem či materiály na bázi dřeva (splňující emisní třídu E0, E1 či CARB). Vyhněte se raději laciným dekoracím z plastu a umělých materiálů. Vzdušný interiér s přírodními materiály působí čistě, elegantně a budete se v něm cítit dobře.

Postel AMANTA DUB/ olej NATUR | JELÍNEK – nábytek a matrace

3. Světlo a biorytmy

Během dne nezapomínejte na dostatek denního světla. Roztáhněte závěsy či žaluzie a pusťte do pokoje co nejvíc slunce a světla. Díky tomu nastartujete vaši pracovní aktivitu a energii. V pozdních odpoledních a večerních hodinách se naopak obklopte příjemným a uklidňujícím teplým světlem s barevnou teplotou kolem 2500 K. Nedráždí oči tak jako modré zářiče monitorů, televizí a mobilů a připravuje tělo na zklidnění a spánek. Pokud často pracujete doma na home office a nedaří se vám “vypnout” a rychle usnout, inspirujte se tipy ke zdravému spánku.

Na to, zda se člověk vzbudí ráno čilý a odpočatý, má rozhodující vliv právě volba správné matrace. Ortopedické lamelové matrace z kolekce SÁRA SPIRIT jsou vyrobeny z kvalitních, zdravotně nezávadných materiálu. Díky správnému podepření těla při spánku a dokonalému odvádění tělesné vlhkosti nabízejí velmi komfortní spánek. Tvrdost či měkkost matrace si můžete zvolit podle své váhové kategorie, a to i v průběhu používání matrace. Přemýšlíte, jakou matraci si vybrat? Podívejte se na naše video s jednoduchými tipy.

4. Čistý vzduch

Pravidelné větrání a výměna vzduchu jsou velmi důležité pro zdravé prostředí. Větrejte tedy tak často, jak je to možné. Ačkoli nikdo z nás nechce „topit pánubohu do oken“, je výměna vzduchu v místnostech nutná. A to nejen kvůli rostoucí koncentraci formaldehydu, který se například objevuje v dřevotřískovém nábytku, podlahách, kobercích či závěsech, ale i CO2 a dalších látek. Máte-li domácnost vybavenou tzv. řízenou výměnou vzduchu, máte vyhráno. Pokud ne, otevřete párkrát za den alespoň na 5 minut okno dokořán a pořádně si vyvětrejte. 

Čerstvý vzduch vás navíc osvěží, povzbudí a může vám dodat více energie než šálek kávy.

Postel FLABO s dřevěným čelem DUB/ olej NATUR | JELÍNEK – nábytek a matrace

5. Pořiďte si rostliny

Rostliny tvoří útulný interiér, čistí vzduch, působí skvěle na naši psychickou pohodu a navíc dokáží pohlcovat škodlivé látky, jako je formaldehyd. Mezi takové patří například chryzantémy, gerbery, dracény, palmy, fíkusy, filodendrony či například ledviníky. Domácnost zútulníte a navíc se částečně zbavíte nežádoucích látek.

 

Žít podle well-being

Co znamená pojem well-being? Je to termín, který označuje stav lidského prožívání a hodnocení sebe sama a okolního světa. Pojem je často spojován právě v souvislosti se zdravým bydlením. Prostředí, ve kterém žijete, vás velmi ovlivňuje, a pokud se v něm chcete cítit dobře, zkuste se zaměřit na pár věcí. 

Hlavní roli v interiéru hraje nábytek z kvalitních přírodních materiálů, příjemné i funkční osvětlení, živé rostliny i dobré rozmístění všech interiérových prvků. V neposlední řadě pak také vaše osobní věci a dekorace, které vás dobře naladí a potěší. 

Interiér by měl být nadčasový, jen tak docílíte toho, že se rychle neokouká a nepřestane vás bavit. 

Obývací stěna FLABO DUB/ olej NATUR | Sedací souprava CANDY s konferenčním stolkem PICK

Na co nezapomenout při zařizování interiéru?

  • Vybírejte primárně nábytek z masivního dřeva. Interiér kombinujte s kovovými, skleněnými a betonovými prvky, nebo s materiály na bázi dřeva.
  • Světlo. Během dne pusťte do interiéru co nejvíc slunce a denního světla. V noci se obklopte teplým světlem a minimalizujte modré (monitor, mobil, televize). Vypěstujte si zdravé spánkové návyky – teplé světlo před spaním, ticho, kvalitní matrace. A probouzejte se odpočatí a fit. 
  • Čistý vzduch. Větrejte tak často, jak je to možné. Otevřete párkrát za den alespoň na 5 minut okno dokořán a pořádně si vyvětrejte. V místnostech ideálně nekuřte.
  • Pořiďte si rostliny, které pohlcují CO2 a škodlivé látky jako formaldehyd. Mezi takové patří chryzantémy, gerbery, dracény, palmy, fíkusy, filodendrony či například ledviníky. Domácnost zútulníte a navíc se částečně zbavíte nežádoucích látek.

Máte již představu, jak by měl váš interiér vypadat, ale i přesto si některými detaily nejste jistí? Inspirujte se naší galerií.

Nebo si chcete ujasnit, co se vám líbí a co ne přímo v praxi? Můžete se obrátit na interiérového designéra, který vám profesionálně poradí a vytvoří realizaci příjemného domácího prostředí na míru. Vyzkoušejte 3D návrh interiéru zdarma.


*VOC – Těkavé organické látky
Těkavá organická látka neboli VOC je organická sloučenina látek, které mohou poškozovat lidské zdraví. Přítomnost těchto látek může vyvolávat různé alergie, respirační potíže a problémy s imunitou u dětí.  
V nábytkářském sektoru mezi nimi dominuje formaldehyd. Mnohočetné využití našel ve výrobě plastů, lepidel, kosmetiky, dezinfekce a textilu, přičemž celá ¼ jeho produkce připadá na výrobu lepidla na dřevo

The post 5 tipů, jak si doma vytvořit zdravé a příjemné prostředí appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
5 tipů, jak si poradit s výběrem matrace https://www.jelinek.eu/blog/5-tipu-jak-si-poradit-s-vyberem-matrace Wed, 18 Aug 2021 09:18:46 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=18826 Zvažujete výměnu matrace a váháte jakou si vybrat? Nabídka je široká a vyznat se v ní není vůbec snadné.
Proto jsme pro Vás připravili seznam 5 otázek, na které byste si měli odpovědět, než se pro danou matraci rozhodnete.

The post 5 tipů, jak si poradit s výběrem matrace appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
1. Velikost matrace

Jak velkou matraci potřebujete?

Délka matrace

Pro pohodlný spánek by měla být Vaše matrace alespoň o 20 cm delší, než je Vaše výška. A ačkoli je většina z nás z minulosti zvyklá na délku do 200 cm, dnes již není problém sehnat matrace délky 220 cm, případně více.  Pokud Vám tedy příroda dopřála nadprůměrnou výšku, pořiďte si matraci, na které se vyspíte i bez nohou ve vzduchu.

Šířka matrace

Šířka matrace by u dvoulůžka měla být alespoň 80 cm pro jednu osobu. Pokud Vám to ale prostory dovolí, vybírejte raději ještě širší – každý cm dokáže udělat velký rozdíl. Jedná-li se o příležitostné přespání, vystačíte si i s šířkou 70 cm na osobu. V případě jednolůžka by šířka postele neměla být menší než 90 cm.

Výška matrace

Mnoho lidí si myslí, že čím je matrace vyšší, tím je pohodlnější. To je ale mýtus a marketingový tah firem, které nutí zákazníka kupovat dražší vyšší matrace. Sportovcům a aktivním lidem bude obecně více vyhovovat nižší matrace, nejlépe pak taková, která je úzce navázaná na ortopedický lamelový systém. Matrace tak bude výborně dýchat a odvádět přebytečné teplo. S přibývající váhou a věkem pak volte matraci vyšší. Vyšší matrace lépe rozprostře váhu a zachytí více bazálního tepla, jehož produkce je u seniorů nižší než u lidí v mladším věku.

2. Rošt do postele

Jaký máte rošt?

Ačkoli tuto otázku z úst mnoha prodejců nikdy neuslyšíte, je odpověď na ni zásadní. Aby se Vám dobře leželo, je potřeba držet se jednoduché poučky: „Ať pruží rošt nebo matrace, ne obojí“.

Zvolíte-li tedy lamelový či segmentový rošt, je vhodné pořídit si matraci jednoduchou bez pružících prvků. Případně se zeptejte na možnost vyztužit ji tak, aby se dala s roštem použít. Matraci Vám rádi zdarma upravíme tak, aby byla zachována její správná ortopedická funkce.

Ve výhodě jsou Ti, kdo si vyberou rošt pevný. Na ten se dá položit jakákoli matrace. Ideální kombinaci pak tvoří pevný rošt s pružnou matrací. Mezi ty se řadí mj. matrace pružinové nebo s integrovaným lamelovým roštem.

Pokud si chcete pořídit polohovatelný rošt, ujistěte se, že je Vámi zvolená matrace k němu vhodná. Obecně platí, že lépe se přizpůsobují matrace nižší, do výšky 22 cm. V každém případě zvažte použití držáku, který zabrání nechtěnému klouzání matrace na roštu. 

7-8 hodin

je doporučená doba spánku dospělé osoby za noc

20 cm

o tolik by měla být Vaše matrace delší, než je Vaše výška

80 cm

je minimální doporučená šířka matrace pro jednu osobu

3. Tělesná dispozice

Jaká je Vaše postava?

Ačkoli většina výrobců udává informaci, pro osoby jaké váhové kategorie se daná matrace hodí, jedná se o zjednodušenou informaci. Ve skutečnosti záleží na tlaku, kterým na matraci působíte. A ten je dán nejen Vaší hmotností, ale i výškou a stavbou těla. 

Naše rada zní „s rostoucím podílem svalové hmoty volte tvrdší matraci“. Pokud patříte mezi hodně osvalené osoby, budete se pravděpodobně cítit lépe na tvrdší matraci. Pokud pohybu neholdujete, bude se Vám lépe spát na měkčí matraci.

4. Zdraví

Trápí Vás nějaké zdravotní obtíže?

Matrace Vám může pomoci od některých zdravotních obtíží. Pokud ji však zvolíte špatně, výsledkem bude přesný opak. V první řadě se zkuste poradit se svým lékařem či např. fyzioterapeutem, zejména jedná – li se o vážnější zdravotní obtíže. 
Pokud se nikde neléčíte, máme pro Vás opět jednoduchou radu. Trpíte-li bolestí kloubů, degenerativním poškozením páteře, otlaky či máte žilní problémy, matraci volte s vrstvou, která dobře roznáší bodový tlak. Zpravidla se jedná o matrace vyšší a měkčí. Vyzkoušejte paměťovou pěnu či přírodní latex, případně měkké PUR pěny. Zcela nevhodné pro Vás budou tvrdé matrace.
Jestliže Vás trápí běžné bolesti zad, nejlépe svému tělu prospějete matrací s nižší a pevnější vrstvou povrchové pěny. Roznášení tlaku např. paměťovou pěnou je v tomto případě spíše nežádoucí, dobrou službu Vám naopak prokáže pevná matrace, na níž nebude problém změnit kdykoli polohu. 
Vždy ale mějte na paměti, že matrace musí v první řadě umožnit páteři relaxaci. Vybírejte tedy takovou, u které bude Vaše páteř ve své fyziologické poloze.

Ortopedické matrace v našem e-shopu

5. Alergie

Jste alergičtí?

Pokud je Vaše odpověď „ano“, pak volte vždy matraci se snadno snímatelným, pratelným potahem. Pokud jste alergičtí přímo na roztoče, dbejte na to, aby byl potah pratelný alespoň na 60°C. Alergeny částečně odstraníte pravidelným vysáváním, mnohem lepší službu Vám však prokáže pračka. Praním odstraníte i pot a další organické nečistoty, které vytvářejí prostředí vhodné pro roztoče a plísně.

Probouzejte se každé ráno jako znovuzrození

Tipy a triky jak vybrat matraci

Krátké video, ve kterém Vám poradíme, jak se vypořádat s výběrem nové matrace, tak aby se Vám spalo co nejlépe.

The post 5 tipů, jak si poradit s výběrem matrace appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>
Rozhovor pro ČRo Radiožurnál o fungování naší firmy v době pandemie https://www.jelinek.eu/blog/rozhovor-pro-radiozurnal Wed, 16 Jun 2021 07:06:11 +0000 https://www.jelinek.eu/?post_type=blog_post&p=17531 David Jelínek, nejmladší z generace rodiny Jelínků, který v naší firmě zastává funkci marketingového manažera poskytl nedávno rozhovor pro Český Rozhlas Radiožurnál. S ekonomickou redaktorkou Zuzanou Švejdovou probírali téma, jak pandemie koronaviru ovlivnila dění a práci v naší firmě.

The post Rozhovor pro ČRo Radiožurnál o fungování naší firmy v době pandemie appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>

Jak hodnotíte loňský a letošní rok z pohledu byznysu?

Loňský rok byl pro nás vskutku složitý. Ve světe i u nás ve firmě nastala situace, kterou jsme nikdy předtím nezažili a byli jsme nuceni se jí co nejlépe přizpůsobit. Ve výsledku byl ale loňský rok naštěstí úspěšný. Vnímali jsme, že naši zákazníci více investují do interiérů a pohodlí domova, ve kterém tráví více času než jindy.

Měla/má pandemie koronaviru nějaký zásadní dopad na výrobu, prodej nebo realizaci? Případně jak konkrétně?

 Byli jsme nuceni uzavřít všech 5 našich podnikových prodejen, uzavřeny byly i prodejny našich partnerů. Celkově více než 7 měsíců. Na druhou stranu covidová situace akcelerovala realizaci odkládaných nápadů a začali jsme soustředit síly na „bezkontaktní“ služby jako jsou například online konzultace prostřednictvím aplikace Whatsapp či Skype. Na přání také zákazníkům zasíláme katalogy, vzorníky povrchových úprav nebo bezplatně vytváříme 3D návrhy interiérů.

Uzavření našich showroomů nám také poskytlo prostor pro natočení virtuálních 3D prohlídek showroomů a nových videí o produktech a o firmě. Díky tomu můžeme zákazníkům představit online nejen naše showroomy, ale i výrobky.

Největším projektem, na kterém jsme dlouhou dobu pracovali a povedl se nám úspěšně dokončit je vylepšení našeho webu a spuštění nového e-shopu. Dále jsme také posílili online kampaně a komunikaci na sociálních sítích.

Výroba i expedice probíhala a probíhá po celou dobu za dodržování hygienických a bezpečnostních opatření. Je to náročné, ale dokázali jsme díky tomu udržet relativně normální výrobní takt a dodávat zakázky v rozumných termínech.

Nastupující generace

DAVID JELÍNEK

David je synem jednoho z majitelů firmy. Ve firmě se „pohybuje“ už od malička. Ze začátku si vyzkoušel různé práce v dílně, během studií pak ve firmě vypomáhal s marketingem a obchodem. Nyní se po dokončení vysoké školy věnuje práci ve firmě naplno.

„Největším projektem, na kterém jsme dlouhou dobu pracovali je vylepšení našeho webu.“

„Pustili jsem také do natáčení nových videí o produktech a o firmě.“

Měli jste například problém s výpadkem zaměstnanců, nedostatkem materiálu nebo byl problém v přepravě do zahraničí?

Do současné chvíle jsme měli 18 zaměstnanců pozitivních na Covid-19, což je z celkového počtu 80 zaměstnanců relativně vysoké číslo, ale díky dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel se ani jednou nejednalo o komunitní přenos ve firmě. Výpadky ve výrobě nám ale také ovlivňovaly absence zaměstnanců kvůli zavřeným školám, kdy naši kolegové museli hlídat své děti doma.

Přeprava do zahraničí pro nás znamená především vývoz zboží na Slovensko. Řidiči jsou před každou cestou za hranice vždy testování a jsme tím schopni plnit nařízení jak české, tak slovenské vlády.

Co se materiálů týká, zaznamenáváme především skutečně výrazný nárůst cen (např. dřeva, kování, pěn, látek, kartonů apod.). Často se setkáváme se zpožděnými dodávkami nebo zásadním nedostatkem určitého druhu materiálu.

"Uzavření našich showroomů nám také poskytlo prostor pro natočení virtuálních 3D prohlídek showroomů."

Vyvážíte nábytek i do zahraničí nebo se orientujete výhradně na český trh? Případně u vývozu – kam se daří nábytek exportovat?

 Exportujeme přibližně třetinu naší produkce především do střední Evropy. Naše výrobky jsme ale posílali třeba i na Kajmanské ostrovy nebo do Austrálie, takže zabalit a poslat přepravcem naše výrobky umíme prakticky kamkoliv do světa. Rozvoz a montáže našimi techniky zajišťujeme po celém Česku a Slovensku, několikrát jsme také montovali náš nábytek v sousedním Rakousku či Německu.

Podle Asociace českých nábytkářů na domácím trhu dál posilují dodávky zahraničního nábytku – a to jak z Polska, Číny i Německa. Jak složité je konkurovat dovozovému nábytku? Dá se mu vyrovnat cenou? Na co vlastně čeští zákazníci slyší nejvíc – je to co nejnižší cena nebo si potrpí hlavně na kvalitu?

 Naše rodinná firma se zaměřuje na výrobu kvalitního nábytku z masivu na zakázku a ortopedických lamelových matrací taktéž na míru každému uživateli – tyto výrobky jsou kvalitativně i cenově odlišné od běžného nábytku z lamina, tudíž nedokážu adekvátně posoudit, na co běžný spotřebitel slyší, ale naši zákazníci si potrpí především na kvalitu, perfektní zákaznický servis a individuální přístup včetně výroby na zakázku.

Mimo jiné vnímáme, že naši zákazníci chtějí podpořit tradiční rodinnou firmu z Valašska. Přeci jen, můj prapradědeček založil firmu už v roce 1897.

1897

založení firmy

1992

zahájení výroby matrací

124

let rodinné tradice

The post Rozhovor pro ČRo Radiožurnál o fungování naší firmy v době pandemie appeared first on JELÍNEK - nábytek a matrace.

]]>