Menu
zavřít
  • Domů
  • Blog
  • Rozhovor pro ČRo Radiožurnál o fungování naší firmy v době pandemie

Rozhovor pro ČRo Radiožurnál o fungování naší firmy v době pandemie

16. Červen 2021 O společnosti JELÍNEK

David Jelínek, nejmladší z generace rodiny Jelínků, který v naší firmě zastává funkci marketingového manažera poskytl nedávno rozhovor pro Český Rozhlas Radiožurnál. S ekonomickou redaktorkou Zuzanou Švejdovou probírali téma, jak pandemie koronaviru ovlivnila dění a práci v naší firmě.

Rozhovor pro ČRo Radiožurnál o fungování naší firmy v době pandemie

Jak hodnotíte loňský a letošní rok z pohledu byznysu?

Loňský rok byl pro nás vskutku složitý. Ve světe i u nás ve firmě nastala situace, kterou jsme nikdy předtím nezažili a byli jsme nuceni se jí co nejlépe přizpůsobit. Ve výsledku byl ale loňský rok naštěstí úspěšný. Vnímali jsme, že naši zákazníci více investují do interiérů a pohodlí domova, ve kterém tráví více času než jindy.

Měla/má pandemie koronaviru nějaký zásadní dopad na výrobu, prodej nebo realizaci? Případně jak konkrétně?

 Byli jsme nuceni uzavřít všech 5 našich podnikových prodejen, uzavřeny byly i prodejny našich partnerů. Celkově více než 7 měsíců. Na druhou stranu covidová situace akcelerovala realizaci odkládaných nápadů a začali jsme soustředit síly na „bezkontaktní“ služby jako jsou například online konzultace prostřednictvím aplikace Whatsapp či Skype. Na přání také zákazníkům zasíláme katalogy, vzorníky povrchových úprav nebo bezplatně vytváříme 3D návrhy interiérů.

Uzavření našich showroomů nám také poskytlo prostor pro natočení virtuálních 3D prohlídek showroomů a nových videí o produktech a o firmě. Díky tomu můžeme zákazníkům představit online nejen naše showroomy, ale i výrobky.

Největším projektem, na kterém jsme dlouhou dobu pracovali a povedl se nám úspěšně dokončit je vylepšení našeho webu a spuštění nového e-shopu. Dále jsme také posílili online kampaně a komunikaci na sociálních sítích.

Výroba i expedice probíhala a probíhá po celou dobu za dodržování hygienických a bezpečnostních opatření. Je to náročné, ale dokázali jsme díky tomu udržet relativně normální výrobní takt a dodávat zakázky v rozumných termínech.

Nastupující generace

DAVID JELÍNEK

David je synem jednoho z majitelů firmy. Ve firmě se „pohybuje“ už od malička. Ze začátku si vyzkoušel různé práce v dílně, během studií pak ve firmě vypomáhal s marketingem a obchodem. Nyní se po dokončení vysoké školy věnuje práci ve firmě naplno.

„Největším projektem, na kterém jsme dlouhou dobu pracovali je vylepšení našeho webu.“

„Pustili jsem také do natáčení nových videí o produktech a o firmě.“

Měli jste například problém s výpadkem zaměstnanců, nedostatkem materiálu nebo byl problém v přepravě do zahraničí?

Do současné chvíle jsme měli 18 zaměstnanců pozitivních na Covid-19, což je z celkového počtu 80 zaměstnanců relativně vysoké číslo, ale díky dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel se ani jednou nejednalo o komunitní přenos ve firmě. Výpadky ve výrobě nám ale také ovlivňovaly absence zaměstnanců kvůli zavřeným školám, kdy naši kolegové museli hlídat své děti doma.

Přeprava do zahraničí pro nás znamená především vývoz zboží na Slovensko. Řidiči jsou před každou cestou za hranice vždy testování a jsme tím schopni plnit nařízení jak české, tak slovenské vlády.

Co se materiálů týká, zaznamenáváme především skutečně výrazný nárůst cen (např. dřeva, kování, pěn, látek, kartonů apod.). Často se setkáváme se zpožděnými dodávkami nebo zásadním nedostatkem určitého druhu materiálu.

"Uzavření našich showroomů nám také poskytlo prostor pro natočení virtuálních 3D prohlídek showroomů."

Vyvážíte nábytek i do zahraničí nebo se orientujete výhradně na český trh? Případně u vývozu – kam se daří nábytek exportovat?

 Exportujeme přibližně třetinu naší produkce především do střední Evropy. Naše výrobky jsme ale posílali třeba i na Kajmanské ostrovy nebo do Austrálie, takže zabalit a poslat přepravcem naše výrobky umíme prakticky kamkoliv do světa. Rozvoz a montáže našimi techniky zajišťujeme po celém Česku a Slovensku, několikrát jsme také montovali náš nábytek v sousedním Rakousku či Německu.

Podle Asociace českých nábytkářů na domácím trhu dál posilují dodávky zahraničního nábytku – a to jak z Polska, Číny i Německa. Jak složité je konkurovat dovozovému nábytku? Dá se mu vyrovnat cenou? Na co vlastně čeští zákazníci slyší nejvíc – je to co nejnižší cena nebo si potrpí hlavně na kvalitu?

 Naše rodinná firma se zaměřuje na výrobu kvalitního nábytku z masivu na zakázku a ortopedických lamelových matrací taktéž na míru každému uživateli – tyto výrobky jsou kvalitativně i cenově odlišné od běžného nábytku z lamina, tudíž nedokážu adekvátně posoudit, na co běžný spotřebitel slyší, ale naši zákazníci si potrpí především na kvalitu, perfektní zákaznický servis a individuální přístup včetně výroby na zakázku.

Mimo jiné vnímáme, že naši zákazníci chtějí podpořit tradiční rodinnou firmu z Valašska. Přeci jen, můj prapradědeček založil firmu už v roce 1897.

1897

založení firmy

1992

zahájení výroby matrací

124

let rodinné tradice

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.