Menu
zavřít

Přednosti dubového dřeva

03. Únor 2014

Hledáte nábytek, který skutečně něco vydrží a bude rok od roku krásnější? Potom vám můžeme doporučit mimořádně kvalitní nábytek z masivního dubového dřeva, které je známo svojí vysokou odolností vůči vlhkosti i škůdcům. Mezi jeho základní vlastnosti také patří tvrdost, pevnost, houževnatost a trvanlivost. Jaké jsou ještě další zajímavosti tohoto oblíbeného nábytkářského materiálu?

Přednosti dubového dřeva

Něco málo o dubovém dřevě…

Dub se řadí do čeledi bukovitých a jeho plodem je žalud. Duby jsou rozšířeny především v mírných a subtropických oblastech severní polokoule, kde patří vzhledem ke své kvalitě mezi jedny z nejdůležitějších stromů.

Dubové dřevo je jedno z nejtvrdších a nejodolnějších dřev, které se hojně využívá k výrobě masivního nábytku. Pro svoji schopnost dlouhodobě vzdorovat povětrnostním podmínkám a střídání vlhka i sucha, bylo dubové dřevo používané také k výrobě mlýnských kol nebo mostních pilotů. Při dlouhodobém ponoření pod vodou dubové dřevo zkamení a je mimořádně odolné vůči škůdcům. Své uplatnění nachází dubové dřevo také při výrobě alkoholických nápojů. Je známo, že alkohol, který zraje v sudech z dubového dřeva, má svoji výjimečnou nezaměnitelnou příchuť.

Nábytek z masivního dubu

Nábytek z masivního dubového dřeva představuje skutečnou kvalitu. Dubový nábytek vám vydrží po mnoho desítek let. Postupem času zraje a jeho vzhled je čím dál tím hezčí. Vůně dřevěného nábytku vnese do vašeho domova opravdovou uklidňující atmosféru přírody a velice snadno se udržuje. Nábytek z dubového dřeva je také perfektní volbou pro rodiny s malými dětmi a ocení jej i lidé trpící alergiemi. Dubové dřevo lze použít do každého interiéru i do každé místnosti.


Dubové dřevo a naši předci

Dubové dřevo bylo odjakživa uctíváno také našimi předky. Dub patřil k posvátným stromům a na našem území jej ctili Slované. Síla a dlouhověkost dubu také fascinovala Kelty, kteří jej označovali jako „krále stromů“. Společně s hlohem a jasanem patřil dub také do triologie posvátných stromů druidů (druidové byly keltští duchovní). Některé prameny uvádějí, že slovo druid se dá v překladu vyložit i jako „dubu-znalý“. V dřívějších dobách mělo dubové dřevo také vysokou ekonomickou hodnotu, v Irsku pokuta za poškození dubu činila hodnotu zhruba dvou a půl krávy.

Naši předci také věřili na zvláštní moc a energii, která z dubu vychází. Energie dubového dřeva měla podle nich pozitivní vliv na přemýšlení a pomáhala urovnat si v hlavě myšlenky. Dubové dřevo má údajně schopnost posilovat lidský organismus a dodává do těla vitální energii.

 

Náš nábytek z masivního dubového dřeva 

Vyrábíme mimořádně kvalitní a perfektně zpracovaný nábytek z masivního dubu pro Vaši ložnici, obývací pokoj nebo jídelnu. Nadčasový design a skvělé zpracování našeho nábytku Vás zajisté překvapí! Naše produkty získali již řadu ocenění, jedním z posledních byla prestižní cena MODDOM 2013, která byla udělená naší jedinečné ložnici ELEN za špičkové opracování masivního dubového dřeva a elegantní design.

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.