Menu
zavřít
  • Domů
  • Blog
  • Jak vybrat správnou matraci: Průvodce, který vás dovede ke zdravému spánku

Jak vybrat správnou matraci: Průvodce, který vás dovede ke zdravému spánku

01. Červenec 2019

Doporučení, že kvalitní matrace je zárukou zdravého spánku, jste určitě slyšeli už mockrát. Za ním většinou následují obecné rady, jak matraci vybrat. Jenže jiná matrace bude vyhovovat dospělému muži, jiná dítěti. Připravili jsme proto podrobného průvodce, který vás dovede ke zdravému spánku. Podívejte se, podle jakých podrobných kritérií vybrat novou matraci.

Jak vybrat správnou matraci: Průvodce, který vás dovede ke zdravému spánku

Matraci vybírejte tělu na míru

Každý z nás má jinou tělesnou konstituci, a proto je třeba výběr matrace přizpůsobit individuálním požadavkům. Ne nadarmo přišli výrobci matrací, kterým záleží na kvalitě výrobků, s myšlenkou, že produkt upraví konkrétním potřebám zákazníka – tedy vyrobí matraci tělu na míru. Tím posunuli úroveň spánku o několik stupňů výše.

Matrace upravená na míru zákazníka totiž dokonale zkopíruje tělo a citlivě podepře páteř, která ve spánku relaxuje. Odpočívají i vnitřní orgány a tělo nabírá sílu. Matrace vyrobená na míru tak představuje optimální osobní prostor pro odpočinek a zdravý spánek.

Jinými slovy, nestačí, pokud si do obchodu přijdete koupit matraci a máte na výběr pouze z jednoho typu matrace pro dítě, pro vysokého, silné nebo naopak subtilního člověka. Už při pouhém pohledu na tělesnou konstrukci, je i laikovi jasné, že na matraci, která vyhovuje vysokému statnému muži, se nebude dobře spát jeho štíhlé a malé manželce. 
V posteli strávíme téměř jednu třetinu života. Délka spánku ale není tím jediným, co rozhoduje o jeho kvalitě. Důležité je prostředí, samotná postel a pochopitelně matrace. Často sami sebe okrádáme o výživný spánek, když jsou závěsy nebo rolety příliš průhledné a do ložnice padá světlo z pouliční lampy, nebo když si vybereme nepohodlnou matraci, na níž si tělo neodpočine.

Konstrukce matrace

Dobře provedená konstrukce zajistí anatomicky správnou podporu těla. Páteř by měla být ve spánku podepřena ve svém fyziologicky přirozeném zakřiveném tvaru, ať už spíte na zádech nebo na boku. Jen tak se tělo, svaly i páteř uvolní a z relaxují.

Váha těla

Je zřejmé, že matrace, která vyhovuje stokilovému muži, může být pro šedesátikilovou ženu příliš tvrdá. Kvalitní matrace je proto možné přizpůsobit vaší váze. Pokud jste na rozhraní váhové kategorie, zvolte matraci, jež vám více vyhovuje. Mladší lidé a muži volí spíše tvrdší poležení, ženy a starší lidé dávají přednost měkčím a elastičtějším matracím.

Rozměry matrace

Neméně podstatné jsou správné rozměry matrace, která by měla dobře zapadnout do vaší postele. Postel má být dostatečně dlouhá a široká. Platí, že délka lůžka by měla být aspoň o 20 cm delší než výška postavy. Doporučená šířka postele pro jednoho je 90 cm, pro dva minimálně 160 cm.

Tepelná pohoda

 V létě má tělo tendenci se přehřívat, v zimě přechlazovat. Ani jedno by vás nemělo ve spánku rušit. Matrace nebo speciální potahy si umí s regulací tělesné teploty poradit. I v tomto případě platí důraz na individuální požadavky. Každý z nás se cítí dobře při jiné teplotě. Z tohoto důvodu je žádoucí mít na výběr z kvalitních matracových pěn, potahů a dalších materiálů, například chráničů COOLER a WARMER, jež také prodlužují životnost matrace.

Vzdušnost

Kyslík je při spánku důležitý. Dýcháme celým tělem, a tak je nezbytné, aby materiály, do nichž se zahalíme, byly prodyšné. Navíc se v noci i více potíme, potem vylučujeme škodliviny, proto je klíčové, aby matrace umožňovala dostatečný odvod potu.

Nezávadný materiál

Alergiků a astmatiků přibývá, a tak je vhodné eliminovat riziko roztočů a mikroorganismů, které mohou vyvolávat alergické reakce nebo dušení. Naprostým základem při výrobě matrací by měl být zdravotně nezávadný, prodyšný a snadno větratelný materiál. Přednost dejte materiálům, jež byly otestované v akreditovaných zkušebnách.

Hygiena

Matrace by měla umožňovat snadnou údržbu. Snímatelné a prací potahy jsou u kvalitních matrací už samozřejmostí. Při výběru potahu pak dejte přednost uklidňujícím a nedráždivým barvám. Pro spánek jsou ideální přírodní odstíny.

Magnetické pole

Při spánku nás mohou rušit různé jevy, které přes den vůbec nevnímáme. Jedním z nich je i magnetické pole. Proto by postel ani matrace neměla obsahovat kovy či pružiny.

Obnova komponentů

Během životnosti matrace se může stát, že některé části matrace doslouží. Osvědčení výrobci běžně umožňují jejich výměnu, takže nemusíte kupovat celou novou matraci. Zakoupit si můžete třeba nový potah, roznášecí vrstvu i nové pěnové nosníky.

Matrace SÁRA Spirit, výška 22 cm/roznášecí vrstava CELLPUR/potah MORRISON

Výběr matrace v obchodě

O matracích už toho víte hodně, nastal čas vydat se do obchodu a matrace si doslova osahat! Nebojte se na matraci pořádně uvelebit, vyzkoušet si různé spánkové polohy, zavřít oči a vnímat, jak se cítí vaše tělo.

Na zkoušení matrace si vždy rezervujte dostatek času a najednou nikdy netestujte více než 5 typů matrací, jinak se ve výběru ztratíte. Dejte na svůj osobní pocit a dojem, naslouchejte svému tělu, od prodavače si můžete nechat poradit, ale budete to vy, kdo na matraci bude spát.

Na co se konkrétně zaměřit?

  • Matrace by měla být dostatečně prostorná. Zajímejte se, zda je výrobce ochoten vyhotovit vám matraci na míru. Šikovní výrobci pro vás ušijí matraci podle zadání. Možné jsou i oblé nebo šikmé tvary.
  • Také tvrdost matrace je možné přizpůsobit individuální váze. Podle váhy spáče je možné např. do ortopedické lamelové matrace vložit nosníky příslušné tuhosti pro jednotlivé váhové kategorie (do 60 kg, 60 až 80 kg, 80 až 110 kg nebo nad 110 kg).
  • Správnou podporu těla zajistí ortopedický lamelový rošt, který je nadčasovým řešením pro zdravý spánek. Citlivě totiž kopíruje tvar těla v jakékoli poloze, páteř dokonale podepře, takže se uvolní a protáhne.
  • Povrchovou měkkost u ortopedických lamelových matrací od společnosti JELÍNEK zajistí kvalitní pěna. Mezi špičkové pěny patří například PUR pěna, pěna NAWAPUR, extrémně prodyšná pěna CELLPUR, přírodní pěna NATURLATEX, komfortní latexová líná pěna EMBRACE nebo XDURA.
  • Výšku matrací JELÍNEK pak ovlivňuje takzvaná roznášecí vrstva, která bývá kolem 5 až 7 cm vysoká. Po přidání ortopedického lamelového roštu, který je součástí matrace, je celková výška 15, 17, 20 nebo 22 cm. U matrace SÁRA Boxspring je výška matrace 25 cm nebo 30 cm.
  • Společně s matrací je vhodné vybrat také snímatelný a pratelný potah, jenž zaručí dokonalou hygienu matrace. Textilie potahu musí mít odpovídající pevnost, pružnost a poskytovat dostatečnou ochranu matrace. Když si pořídíte hned dva potahy, můžete matraci snadno udržovat, protože je jednoduše vyměníte a nemusíte čekat, než vypraný potah uschne. Potah je vhodné vyprat jednou za rok.
  • Cena je sice z hlediska rodinného rozpočtu důležitá, ale nejlevnější ani nejdražší neznamená nejlepší. Srovnávejte proto srovnatelné. Cenu matrace ovlivňuje typ použitého materiálu, jeho objemová hmotnost i konstrukční řešení matrace. Vůbec nejlepší matrace je taková, která vám prokáže tu nejlepší službu – poskytne vám zdravý spánek.
  • Prodloužená záruka neznamená to samé, co dlouhá životnost matrace. Na kvalitní matraci dostanete záruku 5 let. Vždy se také zajímejte o to, co vše v záruce je. Běžná životnost matrací je 5 až 12 let. I po záruční době vám dobrý výrobce matrací vyjde vstříc, například s výměnou některých komponentů matrace.

Časté chyby při výběru matrace

Žádný učený z nebe nespadl, a tak je přirozené, že lidé při výběru matrací mohou chybovat. Čemu se vyhnout?

  • K vůbec nejčastějším chybám při výběru matrace patří spěch a málo času stráveného v prodejně. Klidně se k matraci několikrát vraťte, znovu ji otestujte, přijďte za týden a opět si na ni nějakou dobu poležte, než se definitivně rozhodnete.
  • Nepořizujte si příliš měkkou matraci, do které se zaboříte a nebudete mít správnou podporu páteře.
  • Zohledněte svůj věk. Z důvodu zdravého růstu by rodiče měli pro děti zvolit spíše pevnější matraci se střední tuhostí. Starší ročníky pak dávají přednost měkčím materiálům, které netlačí na bocích a ramenou.
  • Zajímejte se nejen o to, zda je potah snímatelný, ale také z čeho je vyrobený. Potah totiž dokáže značně zvýšit pohodlí při spánku, je hygienický a zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu, pomáhá odvádět pot.Rošt pevný překližka
  • Každá matrace potřebuje dobrý podklad, a tím je rošt. Přepružené lamelové rošty mají často krátkou životnost a mohou prasknout. Rošt musí být dostatečně hustý, ale zároveň mít otvory zajišťující prodyšnost. Proto se zaměřte také na tento parametr Pohodlný je zejména laťkový rošt s polohováním.
  • Čím silnější je matrace, tím větší prostor získávají i různé mikroorganismy. Proto vyberte matraci, která zajistí ortopedickou podporu zad a zároveň nebude přehnaně silná. Dostačující jsou matrace vysoké 17 až 22 cm.
  • Reference na webu mohou být užitečné, ale ne vždy jsou důvěryhodné, často bývají fiktivní. Proto věřte svým pocitům a zdravému rozumu.
  • Při výběru materiálu mějte na paměti, že paměťové pěny nejsou vhodné do chladnějších ložnic, protože ztuhnou a snadno si v nich vyležíte důlek, což není pohodlné. Navíc jsou méně prodyšné.

 

TIP:

Výrobci a prodejci často používají reklamní tvrzení, která se snaží protlačit jejich verzi pohledu na matraci. Například často nepravdivě uvádějí, že jde o zdravotní matrace. Snažte se proto vždy dohledat co nejvíce informací na webu výrobce, ptejte se po atestacích z akreditovaných laboratoří. Nevěřte ani akčním nabídkám. Skutečně si myslíte, že při 1+1 zdarma za druhou matraci nic nezaplatíte?


Jak se chovat k nové matraci?

Úspěšně jste vybrali novou matraci a nyní jste si ji přivezli domů. Než se na ní vyspíte, nechte ji po rozbalení jeden až dva dny vyvětrat. S ohledem na použité materiály může matrace „zapáchat“ novotou. Tento zápach není škodlivý, ale vyvětrání matraci prospěje a vám se bude lépe usínat.

Matraci nevystavujte přímému slunečnímu záření, potah by zbytečně vybledl. Životnost matrace prodloužíte, pokud pod ni zvolíte správný laťkový rošt. Na matraci by neměli spát lidé, kteří váží více, než na kolik je dimenzována. Alespoň jednou ročně (nebo podle potřeby) vyperte potah.

 

Kde novou matraci pořídíte?

Navštivte naše podnikové prodejny, kde si můžete jednotlivé typy matrací vyzkoušet. Celou nabídku našich matrací včetně náhradních komponentů a dalších doplňků najdete také na našem e-shopu.

 

V případě dotazů neváhejte kontaktovat našeho specialistu na zdravé spaní

Srněnský David

Specialista na zdravý spánek, obchodní zástupce
M:  +420 724 211 243 | E: [email protected]  |  W: www.jelinek.eu

  

Navštivte nás

Naše podnikové showroomy

Showroom

Valašské Meziříčí

Showroom

Brno

Showroom

Praha - Průhonice

Showroom

Praha - Nusle

Showroom

Bratislava

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.