Menu
zavřít

Jak vybrat jídelní židli

14. Duben 2014

Rozhodli jste se pro pořízení nových jídelních židlí? Potom byste se měli ještě před samotným nákupem zamyslet nad tím, jaké parametry by měly vaše nové židle splňovat. Je dobré ujasnit si, jaké by měla mít židle rozměry, jak by měla vypadat, jaké máte požadavky na její údržbu a také, aby sezení na ní bylo nejen pohodlné ale také zdravé.

Jak vybrat jídelní židli

Rozměry jídelní židle

Rozměry židle mají velký vliv na to, jak se nám na ní bude sedět. Pro volný pohyb nohou pod stolem, by mělo být mezi dolní stranou jídelního stolu a sedákem židle minimálně 8 cm volného prostoru. Optimální výška sedáku židle by se měla pohybovat okolo 45 cm, což jsou rozměry, které umožňují, aby bylo koleno při sezení v pravém úhlu a chodidla byla po celé své ploše položená na podlaze. Výšku židle je také samozřejmě dobré vybírat s ohledem na výšku osob, které je budou nejčastěji používat. Stejně tak šířka sedáku by se měla ideálně pohybovat okolo 45 cm a v případě židle s područkami může být tato šířka i významně větší. Obecně také platí, že velikost jídelních židlí volíme i s ohledem na rozměry jídelního koutu nebo jídelny.
 

Design jídelní židle

Design jídelních židlí by měl samozřejmě ladit nejen se stolem, ale také s celkovým stylem jídelny. Židle s opěrkami usnadňují vstávání od stolu a také působí velice slavnostně. Židle bez opěr jsou zase méně formální a v interiéru působí více vzdušně. Důležité je také zamyslet se nad materiálem a povrchovou úpravou židlí. Mezi ty nejkvalitnější materiály patří samozřejmě židle z masivního dřeva. V úvahu byste také měly brát údržbu židle. Čalouněné židle vypadají pěkně, můžete si u nich vybrat zajímavé barvy a vzory, ale jejich údržba je o něco složitější. U židlí polstrovaných kůží je údržba podstatně jednouší, ale zase bývají o něco dražší.
 

Zdravé sezení

Vzhledem k tomu, že čas strávený u jídla si určitě přejete opravdu vychutnat, neměli byste si jej nechat kazit sezením na židli, která je nepohodlná. K jídelnímu stolu navíc sedáváme několikrát denně a to nejen kvůli obědu či večeři, ale také jej využíváme k práci, psaní úloh, anebo zde usazujeme naše hosty ke kávě. Dobré je proto klást důraz i na to, aby jídelní židle poskytovaly zdravé sezení a měly dobrý vliv na náš celkový pohybový aparát. Mezi takové patří anatomicky tvarovaná židle ABRA od firmy JELÍNEK, která poskytne vašim zádům správnou podporu. Jídelní židle ABRA je navržena tak, abyste během sezení eliminovali nežádoucí deformaci páteře a zároveň tím snížili únavu vašeho pohybového aparátu. Její nadčasový design a elegantní linie vás zajisté nadchnou!
 

Výška opěradla

Výšku opěradla je dobré volit dle vašeho vkusu, zdravotního stavu i velikosti místnosti. Do menších prostorů se doporučuje spíše volit židle s nižším opěrákem a naopak. Samozřejmě vyšší opěradlo zase přispívá k lepšímu udržení vzpřímených zad a ulevuje od bolestí páteře. V sortimentu firmy JELÍNEK naleznete široký výběr jídelních židlí s vysokými i s nízkými opěradly, jako má například vysoce komfortní jídelní židle SEBA.

Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.