Menu
zavřít
  • Domů
  • Blog
  • 5 tipů, jak si doma vytvořit zdravé a příjemné prostředí

5 tipů, jak si doma vytvořit zdravé a příjemné prostředí

25. Listopad 2021 Zdravé bydlení

Loňskou zimu jsme trávili kvůli vládním opatřením převážně doma. Zavřely se dveře mnoha obchodů, restaurací, kulturních akcí. Kdo mohl, pracoval na home office, nebo měl volno. O to víc jsme si uvědomili, jak je důležité vytvořit si domácí pohodu. Rozloučili jsme se s posledními teplými dny, vytáhli jsme vlněné ponožky, hrnek na kakao, vonné svíčky a knížky. A proto bychom se měli zaměřit na tvoření příjemného a zdravého domácího prostředí, které je v této době obzvlášť důležité. Na co tedy myslet, abyste se doma cítili co nejlépe? Podívejte se na 5 základních tipů, jak si vytvořit zdravé bydlení.

5 tipů, jak si doma vytvořit zdravé a příjemné prostředí

1. Přírodní materiály jsou základ

Dřevo působí velmi příznivě na lidskou psychiku. Podobně jako ostatní přírodní materiály, jako je kámen či ratan. Tyto prvky navíc nádherně zútulní a provoní interiér. Zaměřte se na přírodní nábytek i dekorace. Dřevěný nábytek z masivu je příjemný na dotek i na pohled, voní a má spoustu zdravotních benefitů.

Vyhněte se pokud možno nábytku z dřevotřísky, obsahuje velké množství těkavých organických látek (VOC)*. Což jsou nejrůznější chemické směsi lepidel, barev a laků, včetně formaldehydu, které se postupně uvolňují do ovzduší v interiéru. Tyto nebezpečné sloučeniny mohou dlouhodobě poškozovat lidské zdraví. Například alergie, respirační potíže nebo dokonce i problémy s imunitou u dětí.  

Proto se raději zaměřte při výběru vašeho interiéru na kvalitní dřevěný nábytek z masivu, který uklidňuje, voní a přináší radost místo zdravotních problémů. U nás u JELÍNKA vyrábíme nábytek pouze z přírodního dřeva bez nebezpečných chemikálií. Zajímá vás, jak se nábytek z masivního dřeva vyrábí? Jak se z jednoho kusu stromu stane třeba dřevěná postel vonící po borovici? Nahlédněte k nám.  

2. Udělejte si prostor

Protože čím víc prostoru si kolem sebe uděláte, tím se budete cítit lépe. Vybudujte si dostatek místa mezi stropem a podlahou a nepřehánějte to s dekoracemi, aby nevznikal dojem “přeplácanosti”. Interiér kombinujte pokud možno s kovem, sklem, betonem či materiály na bázi dřeva (splňující emisní třídu E0, E1 či CARB). Vyhněte se raději laciným dekoracím z plastu a umělých materiálů. Vzdušný interiér s přírodními materiály působí čistě, elegantně a budete se v něm cítit dobře.

Postel AMANTA DUB/ olej NATUR | JELÍNEK – nábytek a matrace

3. Světlo a biorytmy

Během dne nezapomínejte na dostatek denního světla. Roztáhněte závěsy či žaluzie a pusťte do pokoje co nejvíc slunce a světla. Díky tomu nastartujete vaši pracovní aktivitu a energii. V pozdních odpoledních a večerních hodinách se naopak obklopte příjemným a uklidňujícím teplým světlem s barevnou teplotou kolem 2500 K. Nedráždí oči tak jako modré zářiče monitorů, televizí a mobilů a připravuje tělo na zklidnění a spánek. Pokud často pracujete doma na home office a nedaří se vám “vypnout” a rychle usnout, inspirujte se tipy ke zdravému spánku.

Na to, zda se člověk vzbudí ráno čilý a odpočatý, má rozhodující vliv právě volba správné matrace. Ortopedické lamelové matrace z kolekce SÁRA SPIRIT jsou vyrobeny z kvalitních, zdravotně nezávadných materiálu. Díky správnému podepření těla při spánku a dokonalému odvádění tělesné vlhkosti nabízejí velmi komfortní spánek. Tvrdost či měkkost matrace si můžete zvolit podle své váhové kategorie, a to i v průběhu používání matrace. Přemýšlíte, jakou matraci si vybrat? Podívejte se na naše video s jednoduchými tipy.

4. Čistý vzduch

Pravidelné větrání a výměna vzduchu jsou velmi důležité pro zdravé prostředí. Větrejte tedy tak často, jak je to možné. Ačkoli nikdo z nás nechce „topit pánubohu do oken“, je výměna vzduchu v místnostech nutná. A to nejen kvůli rostoucí koncentraci formaldehydu, který se například objevuje v dřevotřískovém nábytku, podlahách, kobercích či závěsech, ale i CO2 a dalších látek. Máte-li domácnost vybavenou tzv. řízenou výměnou vzduchu, máte vyhráno. Pokud ne, otevřete párkrát za den alespoň na 5 minut okno dokořán a pořádně si vyvětrejte. 

Čerstvý vzduch vás navíc osvěží, povzbudí a může vám dodat více energie než šálek kávy.

Postel FLABO s dřevěným čelem DUB/ olej NATUR | JELÍNEK – nábytek a matrace

5. Pořiďte si rostliny

Rostliny tvoří útulný interiér, čistí vzduch, působí skvěle na naši psychickou pohodu a navíc dokáží pohlcovat škodlivé látky, jako je formaldehyd. Mezi takové patří například chryzantémy, gerbery, dracény, palmy, fíkusy, filodendrony či například ledviníky. Domácnost zútulníte a navíc se částečně zbavíte nežádoucích látek.

 

Žít podle well-being

Co znamená pojem well-being? Je to termín, který označuje stav lidského prožívání a hodnocení sebe sama a okolního světa. Pojem je často spojován právě v souvislosti se zdravým bydlením. Prostředí, ve kterém žijete, vás velmi ovlivňuje, a pokud se v něm chcete cítit dobře, zkuste se zaměřit na pár věcí. 

Hlavní roli v interiéru hraje nábytek z kvalitních přírodních materiálů, příjemné i funkční osvětlení, živé rostliny i dobré rozmístění všech interiérových prvků. V neposlední řadě pak také vaše osobní věci a dekorace, které vás dobře naladí a potěší. 

Interiér by měl být nadčasový, jen tak docílíte toho, že se rychle neokouká a nepřestane vás bavit. 

Obývací stěna FLABO DUB/ olej NATUR | Sedací souprava CANDY s konferenčním stolkem PICK

Na co nezapomenout při zařizování interiéru?

  • Vybírejte primárně nábytek z masivního dřeva. Interiér kombinujte s kovovými, skleněnými a betonovými prvky, nebo s materiály na bázi dřeva.
  • Světlo. Během dne pusťte do interiéru co nejvíc slunce a denního světla. V noci se obklopte teplým světlem a minimalizujte modré (monitor, mobil, televize). Vypěstujte si zdravé spánkové návyky – teplé světlo před spaním, ticho, kvalitní matrace. A probouzejte se odpočatí a fit. 
  • Čistý vzduch. Větrejte tak často, jak je to možné. Otevřete párkrát za den alespoň na 5 minut okno dokořán a pořádně si vyvětrejte. V místnostech ideálně nekuřte.
  • Pořiďte si rostliny, které pohlcují CO2 a škodlivé látky jako formaldehyd. Mezi takové patří chryzantémy, gerbery, dracény, palmy, fíkusy, filodendrony či například ledviníky. Domácnost zútulníte a navíc se částečně zbavíte nežádoucích látek.

Máte již představu, jak by měl váš interiér vypadat, ale i přesto si některými detaily nejste jistí? Inspirujte se naší galerií.

Nebo si chcete ujasnit, co se vám líbí a co ne přímo v praxi? Můžete se obrátit na interiérového designéra, který vám profesionálně poradí a vytvoří realizaci příjemného domácího prostředí na míru. Vyzkoušejte 3D návrh interiéru zdarma.


*VOC – Těkavé organické látky
Těkavá organická látka neboli VOC je organická sloučenina látek, které mohou poškozovat lidské zdraví. Přítomnost těchto látek může vyvolávat různé alergie, respirační potíže a problémy s imunitou u dětí.  
V nábytkářském sektoru mezi nimi dominuje formaldehyd. Mnohočetné využití našel ve výrobě plastů, lepidel, kosmetiky, dezinfekce a textilu, přičemž celá ¼ jeho produkce připadá na výrobu lepidla na dřevo
Hodnoty, na kterých si zakládáme

Proč si udělat radost u nás

Vyrobeno na Valašsku

Pokračujeme v rodinné tradici a řemeslné ruční práci už od roku 1897.

Kvalita a udržitelnost

Náš nábytek z masivního dřeva vám vydrží po generace.

Lidský dotek a ruční práce

Každý náš výrobek projde pod rukama desítky lidí.

Rozumíme zdravému spánku

Již 30 let vyrábíme na míru ortopedické lamelové matrace SÁRA.

Naše služby od A do Z

Od návrhu interiéru až po vlastní dopravu a montáž po celé ČR a SR.